12:02 pop TURIZEM

Katera vasica bo najboljša turistična vas na svetu?

Bo kakšna od slovenskih vasi dobila naziv Najboljša turistična vas? Svetovna turistična organizacija (UNWTO) išče podeželske vasi, ki turizem vidijo kot rešitev za zagotavljanje priložnosti in za zaščito svojih skupnosti, lokalnih tradicij in dediščine.

Pobuda bo kot najboljše turistične vasi opredelila tiste, ki uporabljajo inovativne in transformativne pristope k turizmu na podeželju v skladu s cilji trajnostnega razvoja – za razvoj podeželja in dobro počutje skupnosti.

»Turizem je lahko gonilna sila pozitivnih sprememb za podeželske skupnosti po vsem svetu,« je ob lansiranju pobude dejal generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili. »Želimo prepoznati edinstvenost vsake vasi in predstaviti najboljše pobude, da bi turizem postal sredstvo za boljšo prihodnost na podeželju. Ob ponovnem zagonu turizma si prizadevamo, da za seboj ne pustimo nikogar – in nobene vasi.«

Države članice UNWTO lahko predstavijo do tri vasi, ki jih bo komisija ocenila. Zaključek prijav je 31. julij 2021. Izbrane vasi bodo objavljene oktobra 2021 ob 24. zasedanju Generalne skupščine UNWTO (Marakeš, Maroko).

Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani www.unwto.org.


Nekaj zanimivih slovenskih vasic pa si lahko pogledate tule.

(Visited 330 times, 1 visits today)
Close