Avtor tekst in foto: IF 7:52 pop TURIZEM

Kanji dol – oaza miru med Idrijo in Vipavo

Kraj z nenavadnim imenom boste našli v redko poseljenih gozdnatih območjih med Idrijo in Vipavo.

Natančneje, Kanji dol leži blizu zaselka Strmec in dobre štiri kilometre stran od ceste, ki iz Vipavske doline vodi čez Col in naprej v notranjost Slovenije. Raztreseno naselje je še pred pol stoletja štelo vsaj ducat domačij in imeli so celo svojo šolo.

Glavno bogastvo v odročnih in težko dostopnih krajih sta bila živina in les, pridelali pa so tudi nekaj krompirja ter žita. Domačini so si od nekdaj pomagali, saj bi drugače težko preživeli Tako je še danes, čeprav stalnih prebivalcev ni več. Nekatere hiše in gospodarski objekti so preurejeni v počitniške hiše.

Zanimiva je nekdanja domačija na Kanjem dolu 7, v katerem od leta 2003 sestra Rebeka Kenda vodi Dom duhovnosti za mlade imenovan Eden (Po rajskem vrtu). Ker se nahaja ob glavni cesti na Javornik, ki je pozimi plužena, se tu zbirajo najavljeni mladi obiskovalci skoraj vsak vikend in med šole prostimi dnevi.

Razgledni Javornik

Med redkimi hišami in delno z gozdom poraslimi dolinami se vijejo makadamske ceste, katere je najbolj prijetno premagovati peš ali s kolesom. Ves čas se namreč ponujajo pogledi na idilično pokrajino, z malo sreče pa boste poklepetali tudi s katerim izmed občasnih naseljencev.

Prinatova planinska koča

Najbolj prometna je cesta, ki se vije proti Javorniku (1240 m) in bližnji Pirnatovi planinski koči, a še tu je nekaj več obiskovalcev le ob lepih koncih tedna.

Koča je odprta ob koncih tedna in praznikih, poleg hrane in pijače pa nudijo tudi prenočišča. Koča je oddaljena dobrih 7 kilometrov od Strmca. Peš je dosegljiva v dveh urah. Približno enako dolge a malo bolj strme poti vodijo še iz Črnega vrha, Hotedršice in Podkraja. Javornik je porasel z gozdom, zato se je potrebno za najlepše razglede potruditi še na razgledni stolp.

Razgled sega čez idrijsko in notranjsko hribovje vse do Nanosa, Snežnika in celo Triglava. Na drugo stran preko Krasa pa v ugodnih razmerah lahko uzremo tudi morje.

(Visited 171 times, 2 visits today)
Close