Kam vse bomo to poletje lahko leteli z Brnika?

15 junija, 2020

Letalski prevozniki napovedujejo postopno vračanje na Brnik, vrnitev povezav naj bi se odvila večinoma v drugi polovici junija in v juliju, tudi čarterji v Grčijo.

Zaradi epidemije covid-19 je letalski promet po svetu še vedno močno omejen. Ljubljansko letališče je za potniški promet ponovno odprto od 12. maja, odkar je vlada preklicala prepoved opravljanja mednarodnega letalskega potniškega prometa.

Postopno vračanje na ljubljansko letališče

Konkretni datumi bodo, kot pravijo, v veliki meri odvisni od sproščanja omejitev pri prehodih meja in drugih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od ponovnega povpraševanja po letih.

Mednarodne lete v Slovenijo je prva ponovno že vzpostavila družba Air Serbia, od 29. maja naprej v Beograd trenutno leti vsak petek in nedeljo.

Večina od 17 prevoznikov, ki bi morali v normalnih razmerah v poletnem voznem redu ponujati lete z ljubljanskega letališče, je vrnitev povezav, kot poroča STO, napovedala  za drugo polovico junija in julij.

Po trenutnih napovedih in informacijah o možnostih rezervacij letov na spletnih straneh prevoznikov naj bi bile ponovno vzpostavljene povezave:

  • v juniju: Frankfurt z Lufthanso, Podgorica z Montenegro Airlines, Bruselj z Brusels Airlines in Wizz Air (na Charleroi), Amsterdam s Transavio, Varšava z LOT Polish Airlines, Pariz z Air France in Istanbul s Turkish Airlines,
  • v juliju: Zürich s SWISS, München z Lufthanso, Berlin in London z easyJet ter Kijev z Windrose in Tel Aviv z enim od izraelskih prevoznikov,
  • v avgustu: Moskva z Aeroflotom in London z British Airways.

Čarterski leti na 10 grških otokov in v Dubrovnik naj bi bili po napovedih turističnih posrednikov na voljo z začetkom julija. O prodaji počitniških paketov se lahko potniki pozanimajo pri agencijah Palma, Kompas, Relax in Intelekta.

Zaradi razmer se napovedi iz dneva v dan spreminjajo, za najbolj točne informacije o letih se je smiselno pozanimati direktno na spletnih straneh prevoznikov.

Aktualni vozni redi so na voljo na tej povezavi.

Nekaj nejasnosti …

Finnair se bo po napovedih na ljubljansko letališče vrnil v poletni sezoni 2021. Glede na trenutne napovedi kaže, da v letošnjem poletnem voznem redu letov v londonski Luton ne bo vzpostavil easyJet (letel naj bi na Stansted in Gatwick), prav tako ne Air Serbia v Niš. Zaradi spreminjajočih se napovedi pa še ni povsem jasno, ali bo Iberia predstavila nove lete v Madrid.

Novi varnostni ukrepi

“Letališče je pripravljeno na varen sprejem potnikov in varno delo zaposlenih. Da bi zmanjšali možnost okužbe, so s ponovnim zagonom potniškega prometa v veljavi novi preventivni ukrepi za potnike in navodila za delo zaposlenih,” sporočajo z letališča in navajajo naslednje ukrepe.

  • V vseh zaprtih prostorih – v potniškem terminalu in na avtobusih je treba ohranjati ustrezno varnostno razdaljo 1,5 m. Razdalja je označena s talnimi oznakami, trakovi in oznakami sedežev v čakalnicah.
  • Razkuževanje rok je obvezno za potnike in zaposlene pred vsakim vstopom v zaprte prostore. Razkužilna mesta so ustrezno razporejena po terminalu in drugih delih letališča.
  • Uporaba maske ali druge vrste zaščite ustno-nosnega predela je za potnike v terminalu in na avtobusih obvezna. Zaščito si potniki priskrbijo sami. Maske so na voljo v prodajnih avtomatih in v prodajalnah na letališču.
  • Število potnikov v terminalu in na avtobusih je zmanjšano. Usmerjanje in razmejevanje potniških tokov je urejeno s trakovi in oznakami. Zmogljivost terminala in avtobusov je zmanjšana za približno polovico. V potniški terminal lahko vstopajo izključno potniki in zaposleni, obiskovalcem in spremljevalcem vstop ni dovoljen.
  • Izvaja se pogosto zračenje prostorov, čiščenje z razkuževanjem, posebej delov in predmetov, ki so bolj izpostavljeni (kljuke, pipe, ograje, stikala, itd.).
  • Merjenje telesne temperature se bo izvajalo le pri določenih letih, na zahtevo letalskih prevoznikov.

 

Vir:  Ljubljna Airport

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 154 times, 2 visits today)