Avtor vb; foto: shutterstock.com 5:46 pop TURIZEM

Jama Vilenica praznuje 390-letnico turizma

Med 5. in 28. majem 2023 na destinaciji Kras in Brkini obeležujejo 390-letnico turizma v Vilenici in 60-letnico ponovnega odprtja jame za turistični obisk.

V okviru Praznika v Vilenici potekajo številni dogodki pri jami Vilenica. Včeraj je tu potekalo predavanje z naslovom Vilenica, najstarejša turistična jama na Slovenskem?

Jama Vilenica velja za najstarejšo turistično jamo v Evropi, morda tudi na svetu. Prvi obiskovalci, ki so za ogled jame plačali prispevek, so si jo ogledali že leta 1633, najstarejša ohranjena vpisna knjiga pa je iz leta 1821.

Jamarsko društvo Sežana je eno izmed več kot 40 jamarskih društev v Sloveniji in je od svoje ustanovitve leta 1955 pustilo pomemben pečat na širšem območju svojega delovanja, predvsem po zaslugi jamarskih odkritij in upravljanja najstarejše turistične jame – Vilenice, ki so jo po ureditvi 19. maja 1963 ponovno odprli za turistični obisk.

Čezmejni geopark Kras-Carso

Jama Vilenica sodi med kapniško najbogatejše jame, zato je tudi ena najpomembnejših geotočk v okviru nastajajočega čezmejnega Geoparka Kras-Carso.

Aleš Vodičar, direktor ORA Krasa in Brkinov d.o.o., je ob jubileju povedal: »390 let od prve dokumentirane omembe rabe jame Vilenice v turistične namene je zelo častitljiva obletnica. Po nam znanih virih je to najstarejša omemba turistične rabe kraške jame na svetu. Skozi vsa leta so jamarji zgledno skrbeli za varovanje tega naravnega spomenika geološke dediščine svetovnega pomena. Trajnostno upravljanje je bilo vodilo tudi v zadnjih 60 letih, ko je zanjo skrbelo Jamarsko društvo Sežana. V čast nam je, da lahko v Območni razvojni agenciji Krasa in Brkinov kot vodilni partner projekta KRAS-CARSO II, pripomoremo k obeležitvi teh obletnic. V sklopu projekta se bo posebno pozornost posvečalo promociji geološke in druge kulturne dediščine Matičnega Krasa. Z ustanovitvijo čezmejnega Geoparka Kras-Carso pa bo skrb za primerno obeleževanje tovrstnih biserov samo še naraščala«.

Od predavanj do razstav pred jamo Vilenica

Vrhunec je Praznik v Vilenici doživel danes s celodnevnim dogajanjem pred jamo, brezplačnimi ogledi jame, vodenim pohodom po Ludvikovi učni poti, gorsko-kolesarsko turo po pomembnih geotočkah širše okolice Vilenice in čezmejnim kolesarjenjem Trst–Bazovica–jama Vilenica.

Obiskovalci so si lahko ogledali potujočo didaktično razstavo Matični Kras in čezmejni nastajajoči geopark. Neposredno na lokaciji jame Vilenice so organizirali različne delavnice na temo spoznaj Kras in jamarstvo.

V petek, 26. maja, pa sledi še zadnje predavanje z naslovom Kako smo raziskovali vpisno knjigo jame Vilenice in kaj smo odkrili. V dneh od 19. do 21. maja in od 26. do 28. maja bo na ogled razstava jamskih fotografij svetovno priznanega slovenskega fotografa Petra Gedeia.

(Visited 169 times, 2 visits today)
Close