Avtor teksta in fotografij: IF 7:17 pop TURIZEM

Grad Snežnik – stik s preteklostjo v objemu narave

Grad z okoliškimi posestvi nudi privlačno možnost za celodnevni izlet. Za začetek si lahko ogledate bogato grajsko zbirko med katero sodi originalno pohištvo iz druge polovice 19. stoletja.

Grad Snežnik je eden izmed najbolj silovitih v Sloveniji. Nahaja se ob vznožju prostranih snežniških gozdov, na robu Loške doline. Po dolini se vije rečica Obrh, eden izmed pritokov Cerkniškega jezera.

Grad je videti, kot bi stal na otočku, saj ga z ene strani obdaja umetno jezerce, z druge pa potok, ki izvira v gozdu le dobrih sto metov stran. Okolica gradu nudi številne možnosti za sprehode.

Na vse strani se vrstijo drevoredi, ki ponujajo več kot kilometer prijetnih senčnih poti. Vmes so travniki, kjer si lahko privoščimo piknik v naravi. Po skrivnostih grajskega parka in bližnjega gozda pa vodi označena pešpot. Informativne table obiskovalce seznanjajo s posebnostmi parka in gozda.

Ena izmed stranskih poti vas privede do kipa boginje lova Diana. Ta spominja na čase, ko so bila tod priljubljena lovišča graščakov in drugih eminentnih gostov.

Festival Plavajoči grad

Na gozdnih poteh je običajno mirno, saj kljub slikoviti okolici ni pretirano veliko obiskovalcev. Izjema je štiridnevna etnološka glasbena prireditev Plavajoči grad, ki okolico gradu spremeni v pravljično deželo. Na številnih odrih v naravnem okolju se zvrsti več kot dvesto glasbenih dogodkov in predstav za stare in mlade.

Festival je kolikor je mogoče prijazen do okolja. Za postavitev odrov, stolov in miz uporabljajo tudi naravne in reciklirane materiale. Tako so na primer kocke slame in nakladalne palete spremenjene v klopi, veliki leseni koluti služijo za mize, poskrbljeno je za ločeno zbiranje odpadkov.

Ogled gradu z vodičem je možen med 11. in 15. uro vsako polno uro, ob sobotah in nedeljah pa še uro prej in kasneje. Vstopnina za odrasle: 8 evrov. Večdnevni Festival Plavajoči grad se odvija v začetku avgusta, letos je bil od 4. do 7. avgusta.

(Visited 76 times, 1 visits today)
Close