Avtor tekst in foto: IF 7:52 pop TURIZEM

Goriška Brda s privlačnimi tolmuni

Goriška Brda v malo drugačni podobi …

Goriška Brda slovijo predvsem po vinu in češnjah, a tudi narava nikoli ne razočara. Še več, najti je mogoče tako presenetljive kotičke, kot je rečna soteska in naravno kopališče!

Oboje vas čaka na le dobrih sedem kilometrov dolgem potoku Kožbanjšček.

Kamniti most v soteski

Potok se vije v dolini pod Kožbano, le nekaj več kot kilometer stran od meje z Italijo. Voda si tu že tisočletja utira pot skozi fliš in apnenec in v zgornjem toku je ustvarila presenetljivo slikovita korita imenovana Krčnik.

Gre za le dobrih štirideset metrov dolgo sotesko, ki je široka do 6 metrov in prav toliko globoka. Najbolj nenavadna je prva velika kroglasta kotanja, imenovana draslja. Vanjo voda zanese kamenje in pesek, vodni tok pa jih neprestano premika in s trenjem povzročajo širjenje kotanje.

V kotanjo pada dobra 2 metra visok slap, nižje pa se nad njo boči zaobljen naravni kamniti most, katerega je prav tako izoblikovala deroča voda. Dolg je 5 metrov in širok le dober meter. Korita se nadaljujejo z ozkim žlebom in sotesko, ki se konča v redko poseljeni dolini.

Znamenitost je zavarovana kot naravni spomenik o njenem nastanku pa obiskovalce pouči informativni pano ob manjšem parkirišču, ki je urejeno v neposredni bližini.

Osvežitev v tolmunih

Le pol kilometra nižje, se potok ponaša še z eno posebnostjo. Tu voda dobrih deset metrov visoko skalno stopnjo premaguje z manjšimi koriti, brzicami in slapiči. V spodnjem delu so izoblikovani presenetljivo globoki tolmuni, v katerih je mogoče celo zaplavati! Voda je tudi v poletnih mesecih hladna a v vročem dnevu pride osvežitev še kako prav. Tolmuni so le nekaj korakov stran od ceste, ob kateri je nekaj prostora za parkiranje.

Najbolj enostavna cestna povezava z dolino Kožbanjščka je skozi kraja Dobrovo in Neblo, potem pa je potrebno zaviti proti severu po cesti, ki spremlja potok.

(Visited 196 times, 4 visits today)
Close