Avtor Petra Nastran 7:00 dop TURIZEM

Golica v objemu narcis

Golica je 1836 m visok vrh v Zahodnih Karavankah, ki se nahaja severno od Jesenic. Z vrha je lep razgled na Avstrijsko Koroško, Julijske Alpe ter Ljubljansko kotlino.V dveh urah in pol njeno pobočje dosežete iz vasi Planina pod Golico. Okrepčali se boste lahko tudi v Koči na Golici, ki leži na 1582 metrih nad morjem.

Narcise ali ključavnice

Vrh je najbolj znan po gorskih narcisah, ki cvetijo konec aprila in maja, odvisno od temperatur. Domačini tem nežnim rožam pravijo ključavnice, ker cvetovi žuželkam na dopuščajo opraševanja. Narcise v zadnjem času ogroža sodobno kmetijstvo s strojno obdelavo tal in umetnimi gnojili, zato se je njihovo število precej skrčilo – najdemo jih le še v Prekmurju, v dolini zgornje Kolpe ter na Kočevskem.

Poleg narcis pa tu rasteta še gorski dimek in alpski lisičjak. Do leta 1957 so njena pobočja domačini kosili, sedaj pa se na njih pasejo ovce.

Svetovno znana polka

Golica je dala ime tudi eni najbolj prepoznavnih polk, Avsenikovi »Na Golici«, ki naj bi bila največkrat predvajana instrumentalna skladba na svetu, po njej so ustvarili preko 600 priredb. Glasbo zanjo je napisal Slavko Avsenik, aranžma Vilko Ovsenik, skladbo pa je leta 1954 posnel in prvič predvajal Gorenjski kvartet.

golica

Foto: PD Jesenice

 

Pomlad je v polnem razcvetu, zato se le podajte raziskovat ta konec Slovenije, se nadihat svežega zraka in če boste imeli srečo, se v koči na Golici mogoče celo zavrtite ob zvokih istoimenske polke.

 

 

(Visited 615 times, 2 visits today)
Close