Avtor bv; foto: arhiv JZ TNP 10:10 dop TURIZEM

FOTO: Na Mangrtskem sedlu odprli Učno pot Mangrt

JZ Triglavski narodni park je skupaj z nekaterimi drugimi deležniki v začetku avgusta odprl tudi novo Učno pot Mangrt.

Učna pot Mangrt ima dve izhodišči, in sicer na parkirišču pred zadnjim predorom in na zadnjem parkirišču. Stičišče obeh delov je na odcepu za planinsko kočo.

Pot poteka mimo koče, po delno novo urejeni poti do ceste. Najudobnejši del poti predstavlja opuščena cesta, ki ponuja izjemne razglede ter hkrati omogoča varen korak obiskovalcem.

Vsebine učne poti sestavljajo fenomeni s področja botanike (izredna raznovrstnost planinskega cvetja), živalstva (umeščanje mirnega območja za koconogo kuro – belko), geologije (nariv, gube, prelomi itn.), meteorologije (optimalne razmere za nastanek vzgonskih vetrov), tradicionalnih človekovih dejavnosti (vrharjenje in planinska paša), zgodovine (povojno dogajanje) in planinstva (zavarovana Slovenska pot v Mangartu).

Glavni namen nove poti je usmeriti obiskovalca mimo mirnega območja, namenjenega varovanju narave.

Učna pot Mangrt le v kopni sezoni

Učna pot Mangrt je že vpisana v spletni platformi za pohodništvo in planinstvo, in sicer maPZS (v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije) in OutdoorActive (v sodelovanju s Skupnostjo Julijske Alpe). Opredeljena je kot srednje zahtevna pot.

Dolga je 4 kilometre, poteka na nadmorski višini med 1770 in 2070 metrov. Obiskovalec na njej premaga 300 višinskih metrov in za njen obisk potrebuje okoli dve uri in pol. Potrebna je primerna obutev, pot pa se da obiskati samo v kopni sezoni.

Z javnim prevozom

Pozor, ker je v teh dneh in nasploh poleti kar gneča na mangrtski cesti (kljub pobiranju pristojbine), se da bolj elegantno do začetka poti priti s sezonskim organiziranim javnim prevozom – TULE. Tukaj pa so zbrane informacije o vseh sezonskih prevozih po celotnih Julijskih Alpah. Predvsem na Gorenjski strani so za uporabnike večinoma brezplačni (to je vzporeden sistem državnim javnim prevozom in ga uporabljajo tudi domačini, saj ponekod redne linije sicer ne vozijo).

(Visited 109 times, 2 visits today)
Close