Avtor Petra Nastran, foto: Jošt Gantar (vir: Turizem Dolina Soče) 11:21 dop TURIZEM

FOTO: Livek – mala vas z veliko zgodovine

Livško je razgibana dežela med porečjem Soče in Nadiže in zavzema sedmino kobariške občine. To območje je bilo vedno obmejno območje, ločnica med slovenskim in romanskim svetom.

V širokem prevalu med Kolovratom (1243 m) in Matajurjem (1642 m) se nahajajo vasi in zaselki: Livek, Golobi, Šturmi, Plohi, Perati, Avsa, Piki, Jevšče in Livške Ravne.

Livek leži v razvodju – del livških voda teče v porečje Sočo, del pa v porečje Nadiže. Ime je dobil po lijaku. Iz prazgodovinskih časov je Livek opasan s čelnimi morenami zadnjega soškega ledenika.

Neizprosna zgodovina

Nemška vojska, ki je v 12. soški bitki pomagala Avstro-Ogrski, je 24.10.1917 napadla iz smeri Tolmina in zasedla Kolovrat. Po hudih bojih pri Livku je nadporočnik Rommel s svojo enoto (le nekaj deset vojakov) 26.10. zasedel strateško pomemben vrh Matajurja in zajel okoli 1700 italijanskih vojakov.

Zgodovina je bila z Livčani neizprosna in v 500 letih so zamenjali kar deset mejnih pasov. Objekti na pobočjih Kolovrata in Matajurja pričajo o povezavah teh krajev s Soško fronto. Livek je bil v tistem času kot mravljišče, saj je bilo pred 12. soško ofenzivo na Livškem okoli 40 tisoč vojakov.

Pet kilometrov dolg mlekovod

V preteklosti je Livško živelo od živinoreje in mlekarstva. Livčani so v Čedad, Videm in celo v Ljubljano nosili sir, maslo, skuto, meso, jajca, divjačino in kostanj, domov pa prinašali koruzo, vino, sol, sladkor in platno. Leta 1896 sta začeli v kraju delovati dve mlekarni in leta 1970 so zgradili mlekovod. Po pet kilometrov dolgi vkopani cevi je mleko iz vasi dvakrat na dan teklo v kotle Mlekarne Planika v Kobaridu.

Smučarsko obdobje

Ena lepših obdobij Livškega so povezana s smučanjem, ki se je tu začelo že pred letom 1910. Prvo smučarsko napravo, 30-metrsko skakalnico, so v Livku zgradili že leta 1930, rekreativno smučanje s Kuka in Matajurja se je razmahnilo med obema vojnama. Smučarje so avtobusi in tovornjaki vozili iz Benečije, Čedada, Gorice, Trsta, Benetk in celo Padove. Kraj je cvetel, v hišah so oddajali sobe, ponujali hrano, služili s tovorjenjem smučarske opreme. Leta 1950 je bila po načrtih ing. Stanka Bloudka na robu vasi postavljena nova smučarska skakalnica.

Tako je Livek s tremi vlečnicami, smučarsko kočo in gostiščem Kadore postal sodoben smučarski center. Tako je bilo do leta 1985, a zelene zime so iz zemljevida slovenskih smučišč izbrisala livško. O stotih letih smučanja na Livku pripoveduje samo še razstava Ljudje s krili na nogah.

Livek danes

Livek je kljub težkim pogojem še vedno živa vas in število prebivalcev se suče okoli 270. Ima precej visoko rodnost, Livčani so večinoma zaposleni v dolini, v vasi pa obdelujejo zemljo.

Živahno je tudi družbeno življenje. Aktivna sta kulturno društvo Gorenj konc ter turistično športno društvo Livek. Livek ima tudi svoj glasbeni festival, Liwkstock. Dejavna je Gasilska desetina GD. Razvojno naravnano vlogo ima Agrarna skupnost Livek.

Turizem

Če ste ljubitelji zgodovine, boste tu nahranili svojo dušo. Na Kolovratu in pod Matajurjem vabijo prizorišča Soške fronte.

Ostale znamenitosti:

  • v Golobih kamniti znamenji zgodovinske meje,
  • v Peratih razgledne morene zadnjega soškega ledenika in srednjeveška cerkev sv. Petra,
  • pod cesto na Matajur utrdbe iz časa soške fronte,
  • v Jevščku etnološki biser Nježna hiša in muzej Brgoličeva domačija,
  • pod Piki edinstveni koriti studenca Pod čelami povezuje livška tematska pot.

Dovolj razlogov za obisk teh krajev, kajne? So izven množičnih turističnih območij, a skrivajo veliko.

(Visited 371 times, 4 visits today)
Close