Avtor Petra Nastran 8:00 dop TURIZEM

Drvošec – tematska pot ob Cerkniškem jezeru s čudovitimi razgledi

V zadnjih dveh letih je Cerkniško jezero z okolico močno spremenilo podobo. Ob parkirišču Dolenje Jezero nastaja sodoben, multimedijski Center za obiskovalce, kjer lahko dobite turistične informacije in celovito predstavitev Cerkniškega jezera – z vidika narave, ljudskega izročila, mitologije, kulturne dediščine.

Nastalo je 10 kilometrov novih in s kažipoti ter zanimivimi informacijami in interaktivnimi strukturami opremljenih pešpoti, ob tem pa še za 300 km urejenih, po težavnosti in razdalji označenih kolesarskih poti, ki potekajo po najlepših delih Notranjskega parka.

3,7 km poti z razgledi na Cerkniško jezero

Tematska pot Drvošec je učna pot s tremi opazovalnicami za ptice ob Cerkniškem jezeru. Na jezeru so doslej opazili več kot 270 različnih vrst ptic.

Pot je ime dobila po starem lokalnem imenu polotoka, po katerem večinoma poteka. Pred stoletjem in več, ko še ni bilo cestnih povezav in traktorjev, je bil gozd, skozi katerega danes poteka pot, daleč naokoli najbližji vir lesa za prebivalce Dolenjega Jezera, vasi neposredno ob Cerkniškem jezeru. Les so do doma vozili s konjsko vprego, pogosto pa tudi s čolni po jezeru.

Učna pot poteka od požiralnikov Rešeto in se konča dobrih 500 metrov pred mostom pred vasjo Otok, primerna pa je prav za vsakogar s športno obutvijo.

Izgradnjo učne poti Drvošec sta Notranjskemu parku omogočila dva projekta: LIFE Stržen in Kras.Re.Vita (slednjega sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija).

Ptica bobnarica

Pot je označena s piktogramom ptice bobnarice, katero je mogoče opaziti le na Cerkniškem jezeru. Gre za vrsto čaplje z dolgim zašiljenim kljunom in rjavo maskirno barvo.

Park miru in nedotaknjene narave

V Notranjskem parku se še lahko naužijete miru v pristni naravi, tu boste našli ustvarjalni domači butični turizem, ki spada med ključne gospodarske panoge v regiji. Letos je regijo obiskalo bistveno več domačih gostov, ki je Notranjsko prepoznalo kot varno, naravno in trajnostno destinacijo.

Zanimivo!

  • V Sloveniji ni nobene druge opazovalnice s tako zelo posebnimi razgledi. Pogled na razsežno, s soncem obsijano jezero pozimi, ki ga v velikem delu prerašča zlato rumeno trsje, je osupljiv.
  • Pri imenih opazovalnic so upoštevana stara lokalna imena.
  • Skozi pot Drvošec obiskovalca spremljajo citati Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je je bil prvi, ki je obsežno pisal o Cerkniškem jezeru v Slavi Vojvodine Kranjske iz konca 17. stoletja. Zaradi svojih raziskav Cerkniškega jezera je bil Valvasor sprejet v Britansko kraljevo znanstveno akademijo.

Jesen je pravi čas za obisk Notranjske, kjer boste osvežili telo ter nahranili dušo.

(Visited 1.987 times, 5 visits today)
Close