7:36 dop TURIZEM

Dolgo so govorili, zdaj izvedli: Hrvaška na rdečem seznamu

Vlada je sprejela sklep o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam, sosednja država je že v sredo presegla 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Uvedbo karantene s Hrvaško in druge sorodne ukrepe je predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je poleg ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec in vladnega govorca, veleposlanika Jelka Kacina sodeloval na novinarski konferenci po seji vlade.

 

Spomnimo: številke same zase še niso nujno razlog za zeleni ali za rdeči seznam:

Primerjava števila okužb po državah in rdečega seznama je pokazala, da …

Kdo je že na Hrvaškem, se lahko vrne do ponedeljka zvečer

Ukrep karantene za Hrvaško začne veljati z današnjim dnem, torej z 21. avgustom za vse, ki se bodo po navedenem terminu odpravili čez mejo. Za tiste, ki pa so že v sosednji Hrvaški na počitnicah oziroma zaradi drugih razlogov pa velja, da se brez uvedbe karantene lahko vrnejo v Slovenijo do ponedeljka zvečer, najkasneje do 23.59. Minister je posebej opozoril, naj državljani ne čakajo na ponedeljek, ampak se poskušajo glede na razmere na meji vrniti prej.

Med izjemami lastniki nepremičnin, ki gredo lahko “pospravljat” za 48 ur

Odlok o prehajanju meje ima od danes naprej tudi poseben del, ki je namenjen vsem štirim sosednjim državam in so v njem opredeljene vse izjeme, ki lahko mejo prehajajo brez karantene. Posebej velja izpostaviti lastnike nepremičnin in plovil, da lahko v času karantene odidejo do svoje lastnine za opravilo najnujnejših stvari, a se morajo v Slovenijo vrniti v 48 urah. Izjem je sicer več kot 20, za nekatere bo v izogib karanteni potreben negativen COVID-19 test. “Denimo športniki, ki potujejo na Hrvaško za tekmovanja na najvišji ravni. Izjeme so še osebe z neodložljivimi obveznostmi, zdravstvenimi posegi, dnevni migranti,” je naštel minister.

Pravila bodo lahko hitro spreminjali

Minister je svoj nastop zaključil s poudarkom, da bo vlada tedensko spremljala in obravnavala stanje na Hrvaškem in se tekoče odločala o spremembah ukrepov. Enako velja glede izjem, kjer bo pravila zanje spreminjala, če se bo to izkazalo za potrebno. Pravila glede zbiranja državljanov po skupinah do 50 in 500 pa ostajajo nespremenjeno v veljavi.

Z zelenega seznama črtali tudi Grčijo

Vlada je včeraj kar precej skrčila zeleni seznam držav: na zelenem seznamu ni več Grčije, Danske, Francije, Islandije, Irske, Monaka, Nizozemske, Poljske in delov Španije – ta je zdaj v celoti na rumenem seznamu.

 

Vir: gov.si

(Visited 255 times, 1 visits today)
Close