Avtor TIC Dolenjske Toplice | Promocijsko besedilo 4:05 pop Promo, TURIZEM

DOLENJSKE TOPLICE – V ZELENEM OBJEMU

Dolenjske Toplice ne ponujajo le blagodejnega velneškega razvajanja – so tudi destinacija za tiste, ki si želijo preživeti bolj aktivne počitnice. Ponujajo doživetja in aktivnosti za manj in bolj zahtevne goste: od jadralnega padalstva, turističnega jahanja, pohodništva in kolesarstva do ribolova, zidaniškega turizma in družinskih doživetij.

Poletje v Kočevskem rogu, foto: Stjepan Iveković


Bogato naravno in kulturno-zgodovinsko dediščino tukaj najdete praktično na vsakem koraku. Raziskujte skrivnostne gozdove Kočevskega roga in slovito Bazo 20, oglejte si vsa njegova bogastva: od slikovitih naravnih pojavov do bogastva gob, zelišč in zdravilnih rastlin, pa drevesnih velikanov ter izjemno pestrega živalskega sveta. Rog je sicer javnosti med drugim dobro znan kot domovanje velikih zveri, roški skriti drobni izviri, jame in brezna pa so zatočišče še za številne druge pomembne živalske in rastlinske vrste. V okolici je bila v hladnih kraških vodah v preteklosti opažena tudi človeška ribica. Mnogoteri kraški pojavi so značilni za to območje ‒ dobršen del teh gozdov je tudi uvrščen v območje Natura 2000. To izjemno biodiverziteto si prizadevajo ohraniti, saj se zavedajo pomena skrbi za okolje, tako za lokalno skupnost kot turistične obiskovalce.

Baza 20, foto: Jošt Gantar

Dolenjske Toplice so ena tistih turističnih destinacij, ki so že dolgo tega prepoznale pomembnost trajnostnega turističnega upravljanja. Med ekološko pomembnimi območji velja omeniti zlasti Kočevski rog in Ajdovsko planoto, pa tudi območji Krke in Radeščice. Tu resnično najdemo še neokrnjeno naravo, tudi nekatere po površini največje ostanke pragozda v tem delu Evrope, ki pa je kategoriziran kot strogi rezervat, kamor je vstop dovoljen le v posebnem varovalnem pasu za izobraževalne, ekološke in znanstvene namene.

Hudičev turn, Spomeniško območje Soteska, TIC Dolenjske Toplice

Kot članica Eko iniciative je Občina Dolenjske Toplice prejela priznanje za trajnostno objektno higieno, podpisala zeleno zavezo, izpeljala številne projekte s poudarkom na varstvu okolja, zlasti voda in vodnega življa, pa tudi projekte s poudarkom na varstvu in prenosu snovne in nesnovne kulturne dediščine. Lansko leto je kot destinacija prejela prvi bronasti znak Zelene sheme slovenskega turizma.

Ruševine gradu Rožek, foto: Alenka Peterlin

Zelo visoko ocenjena sta bila sklopa Narava in krajina ter Kultura in tradicija, prepoznana pa je bila tudi podpora lokalnemu podjetništvu. Hkrati destinacija k trajnostnemu delovanju na različne načine spodbuja lokalne prebivalce, turistične ponudnike in goste, na primer s spodbujanjem zelene mobilnosti in pitja vode iz pipe, pa tudi medgeneracijskega sodelovanja pri prenosu tradicionalnih znanj, veščin in običajev na mlajše generacije.

Peka kruha, Sitarjeva hiša foto: Alenka Peterlin

Če je preteklost Dolenjskih Toplic neločljivo povezana z zdravilnimi termalnimi izviri, ki so kraju ne le dali ime, ampak tudi pomembno oblikovali njegovo stavbno in drugo infrastrukturo ter način življenja, je v današnjem času skrb za varstvo naravnega okolja in ohranitev teh danosti tisto osnovno izhodišče nadaljnjega razvoja destinacije.

Vse informacije na povezavi. Vabljeni!

(Visited 43 times, 2 visits today)
Close