Avtor BR, foto: Iztok Mrzljak 11:44 dop TURIZEM

Čredniška pot: Po poteh, ki so jih za pašo živine uporabljali čredniki

Čredništvo, kot organizirana skupna vaška paša živine, je bilo značilno za vse vasi Poljanske doline, na jugovzhodu Slovenije med slemenoma Spodnjeloške gore na zahodu in Poljanske gore na vzhodu.

Čredniška pot je na letošnjem natečaju Moja dežela – lepa in gostoljubna, v kategoriji tematskih poti zmagala v spletnem glasovanju.

Čredniki so bili običajno domači fantje iz številčnejših družin, ali pa so prihajali iz Hrvaške in okolice Črnomlja. Črednik je gnal na pašo govedo celotne vasi približno od Jurjevega do Martinja, drobnico in konje pa so pasli posebej. Navsezgodaj zjutraj je črednik zatulil v rog in s tem dal znak za odhod živine na pašo.

Gnal jo je s pomočjo enega ali dveh poganjačev po izgonih, s ploti ograjenih poteh, na gmajno do skupnih pašnikov v zaledju vasi. Živina je bila na paši cel dan, razen v obdobju med junijem in avgustom, ko so v času največje pripeke govedo prignali domov. Na poti na in iz gmajne se je blago napojilo v vaškem kalu.

Foto: Jan Kocjan

Pohod po 14 km dolgi poti traja približno pet ur

Pot se začne na igrišču v Starem trgu ob Kolpi, kjer je bil sredi 20. stoletja prostor za živinski sejem. Pot se v središču Starega trga spusti v dolino proti Kotu in Prelesju, preko Havrov se vzpne do Predgrada, kjer zavije proti Kovači vasi.

Od tod teče po izgonu, ki so ga uporabljali z Deskovo vasjo do suhozida in zavije na trške njive. Tu se odpre pogled na trški veliki kal in na kalno gorico, kje je bilo še zadnje območje nekdanje paše do začetka 70. let prejšnjega stoletja. Po poljski poti se obiskovalci vrnejo nazaj v Stari trg do gasilnega doma.

Za tiste, ki jim je bila ta polovica poti dovolj, si lahko do izhodišča pri športnem igrišču ogledajo še kamnita korita za napajanje živine in jamo Peč.

Foto: Iztok Mrzljak

Sicer pa se druga polovica Čredniške poti nadaljuje po rtu do Sodevcev ter se od tam vzpne do Sodevskih štal s kalom in na steno ter se vrne nazaj v Sodevce. Od tu je del poti speljan tudi do napajališča na Kolpi. Pot se nato preko Antunove drage vzpne k farni cerkvi v Starem trgu in se skozi trško jedro vrne nazaj na izhodišče.

Znamenitosti ob Čredniški poti

Na pohodu po Čredniški poti tako obiskovalci lahko občudujejo Trško jedro s farno cerkvijo, živinsko vago, Kalvarijo, kamnita korita za napajanje živine, izvirno jamo Peč, suhozid, Kolpo, gozd rdečega bora in še mnogo več. Ljubitelji zelišč lahko obiščejo tudi zeliščarja.

Še ved idej za izlete po Sloveniji pa TULE.

Vir: Kulturno društvo Stari trg ob Kolpi

(Visited 260 times, 3 visits today)
Close