Bi šli na turistično kmetijo? V Sloveniji jih imamo kar 850!

6 maja, 2021
Nina Šprohar

V Sloveniji imamo po podatkih Slovenske turistične organizacije (STO) 850 turističnih kmetij, med njimi tudi bolj specializirane, z dodatno ponudbo za otroke in družine, kolesarje ali pohodnike. Poleg tega, da navdušujejo obiskovalce, so turistične kmetije pomembne tudi za ohranjanje poseljenosti podeželja.

»Preživljanje prostega časa na turističnih kmetijah se izvrstno vklaplja v trend počitnikovanja v lokalnem okolju s spoznavanjem kulture, zgodovine, tradicije, kulinarike … Ker so turistične kmetije v Sloveniji v vseh pokrajinah, se turisti lahko odločijo za katerokoli izmed njih,« pravijo v Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS). Kot dodajo, največjo prednost gostje vidijo v tem, da lahko navežejo pristne stike z gostitelji ter poskrbijo za odklop od svojega vsakdana.

Med prednosti preživljanja časa na turističnih kmetijah v STO štejejo tudi lokalno in sezonsko pridelano hrano ter vina, pristno gostoljubnost ljudi, odmaknjenost od velikih turističnih središč … »Ko govorimo o vlogi in pomenu turističnih kmetij za slovenski turizem in širše gospodarstvo, je treba omeniti vse izrazitejši trend sprememb v življenjskem slogu, ki kaže na to, da raste povpraševanje po manjših nastanitvenih objektih, kot so družinski hoteli in turistične kmetije. Hkrati pa turistične kmetije pomagajo pri ohranitvi poseljenosti podeželja,« dodajajo v STO.

Ponujajo možnost neposrednega stika z naravo

Turizem torej nikakor ni omejen le na množično ponudbo, česar se dobro zavedajo tudi v TIC Sežana, kjer verjamejo, da lahko podeželje obiskovalcu ponudi prav posebna doživetja: »Možnost preživljanja počitnic daleč stran od množic in vsakdanjega hitenja, v zelenju in miru … Počitnice na kmetijah so drugačne od klasičnih počitnic na morju ali od preživljanja prostega časa v zdraviliščih, predvsem zaradi neposrednega stika z naravo,« pravijo. Obiskovalci imajo priložnost spoznati ljudi, njihove navade, stare običaje in šege ter sodelovati pri kmečkih opravilih. »Kmetijstvo za podeželje ne sme biti edini naravni potencial, vključiti je treba razvoj turizma ter ponuditi možnost rekreacije in ogleda naravnih virov,« menijo v TIC Sežana.

Niso primerne le za starejšo generacijo

A ob tem dodajo, da morajo priložnost najprej spoznati prebivalci sami, kar pomeni, da se mora spremeniti mišljenje podeželskih ljudi. »Perspektiva podeželja ni le pridelava, ampak višja stopnja predelave ter neposredna ponudba in prodaja. Priložnost za ponudbo in prodajo so lahko turisti, ki se vse bolj vračajo k naravi, iščejo možnosti rekreacije (kolesarjenje, pešpoti, jahanje, jamarstvo) in doživetij, želijo zdravo in ekološko pridelano hrano in pijačo,« opažajo v TIC Sežana. Kmetije z dopolnilno dejavnostjo turizma po njihovem niso primerne le za starejšo populacijo, temveč tudi za mlajše, ki bodo tam našli trenutke miru in sprostitve. »Zelo so primerne za otroke, ki bodo tam našli igrišča brez meja in imeli priložnost za neposreden stik z domačimi živalmi. Številne ponujajo doma pridelano hrano, ki je zelo zdrava, saj je sveža in pridelana v zdravem okolju. Jedi so pripravljene po receptih naših babic. Tam je mogoče spoznati tradicionalno slovensko kuhinjo, kjer ne smeta manjkati dobro vino in žganje,« zatrdijo.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Turizem 2020.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 306 times, 1 visits today)