Baška grapa in okolica z zdravilnimi izviri

15 oktobra, 2021
Igor Fabjan
Foto: Jošt Gantar

Baška grapa je dolina, po kateri se prebija reka Bača, ki se blizu Mosta na Soči izliva v Idrijco. Poleg atraktivne železniške proge jo zaznamuje nekaj privlačnih krajev, odžejate pa se lahko pri enem izmed številnih izvirov. Med njimi so nekateri zdravilni kar še posebno velja za Dicov izvir.

Napolnite se s pozitivno energijo

Našli ga boste dobre štiri kilometre pred izlivom Bače, malo pred naseljem Klavže. Na izvir opozarja manjši, med vožnjo komaj opazni kažipot ob katerem je nekaj prostora za parkiranje. S parkirišča se po urejeni poti v dobrih petih minutah povzpnete do vodnega izvira. Voda priteka skozi usta kipa moške glave in zato izvir imenujejo Dicov (Dedcov) izvir.

Kot vodnjak so ga uredili med Prvo svetovno vojno. Voda naj bi imela pozitivne energijske lastnosti, a z njo ne velja pretiravati. »Dovolj je, če jo popijete kozarec na dan,« mi pove eden izmed domačinov, ki se k izviru večkrat mesečno napoti s praznimi steklenicami. Zato ne pozabite nanje, če želite nekaj vode odnesti domov. Vodo lahko doma mešate tudi z običajno, saj se bo tudi ta navzela zdravilnih lastnosti.

Izvir pod slapom

Še en izvir boste našli nad naslednjim krajem Kneža. Natančneje za vasjo Podmelec, kjer je urejeno parkirišče namenjeno obiskovalcem dobrih petnajst minut hoda oddaljenega slapa Sopota. Hojo si lahko olajšate s počitkom na klopeh, ki so nekje na pol poti postavljene ob urejenem izviru pitne vode. O njeni zdravilnosti sicer nisem našel podatkov, vsekakor pa je osvežilna.

Za težave z vidom

Foto: Igor Fabjan

Tudi v okolici Mosta na Soči je več priročnih izvirov, kjer se lahko odžejate. Najlažje je dosegljiv zdravilni izvir Pod grmom, katerega boste našli pred Modrejem, nedaleč stran od urejenega plačljivega parkirišča. Izvir z informativnim panojem je pokrit z nadstreškom in je že od nekdaj znan po dobri pitni vodi. Ta naj bi imela tudi zdravilne učinke, predvsem za pomoč pri težavah z očmi, ušesi in nosom. Za namen zdravljenja si z vodo umijte obraz, seveda pa se z njo lahko tudi odžejate.

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 191 times, 3 visits today)