Avtor Petra Nastran, foto: Sara_Kozlovic 7:20 pop TURIZEM

Avber – vasica na hribu, polna značilnega kraškega duha

Avber leži v občini Sežana in je vas, v kateri se še ohranja značilen kraški duh. Pobočje avberskega hriba je rodovitno, z vinogradi, v katerih raste trta refošk, ki daje vino – kraški teran.

Avber je najvišje naselje na Krasu, saj njegova višina doseže tudi 400 metrov, z njegovega hriba pa se odpirajo pogledi po celotnem Krasu.

Vas naj bi bila kot goriška posest prvič omenjena že leta 1502 v rihemberškem urbarju, a območje je bilo poseljeno že precej pred tem, na kar opozarjajo ostanki antičnega gradišča. Najdbe kažejo, da sega poselitev tja v pozno bronasto dobo, v izročilu pa gradišče živi kot srednjeveška fevdalna utrdba – grad.

Cerkev z edinstveno obliko zvonika

Cerkev sv. Nikolaja, najverjetneje zgrajena med letoma 1633 in 1634, ima pozno baročno cerkveno zgradbo, vzhodno pročelje nakazuje tudi gotske elemente. Bakreni zvonik pa je nekaj posebnega, saj je njegova čebulasta oblika edinstveni primer take arhitekture na Krasu.

Po 2. sv. vojni je v zvoniku ostal samo največji zvon, ki tehta kar 1565 kg. Glavni oltar in marmorno prižnico so pripeljali iz cerkve na Sveti gori pri Gorici, ko je slednjo v 18. stoletju ukinil cesar Jožef II. V cerkvi so poslikave arhitekta in slikarja Toneta Kralja, ki je ustvaril eno najlepših stvaritev svojega opusa. Žal pa so se njegove slike začele luščiti zaradi dežja, ki je padal skozi poškodovano streho.

Avber danes z dvema turističnima kmetijama

V urejeni vasi je sedež Krajevne skupnosti, v katero spadajo še vasi Gradnje, Raša in Ponikve. Nekdaj je Avber imel tudi trgovino, gostilno ter osnovno šolo. Danes sta v vasi dve turistični kmetiji z možnostjo nočitve. Skozi Avber tečeta tudi Evropska pešpot E7 ter Slovenska Jakobova pot, del Mednarodne Jakobove poti. Tu se lahko pohodnik spočije, preden doseže slovensko-italijansko mejo, od kjer ni več daleč od Trsta, cilja Primorske veje Jakobove poti.

Foto: Petra Nastran

Več zanimivih krajev in namigov za izlete pa TULE.

(Visited 261 times, 4 visits today)
Close