Avtor BR; foto: Iztok Medja, arhiv EKVisuals d.o.o., www.slovenia.info 6:57 pop TURIZEM

100 trajnostnih zgodb sveta: Brežice – kjer imajo kruh, vino in salame svoj dan

Globalna organizacija Green Destinations je med 100 najbolj trajnostnih zgodb na svetu uvrstila tudi Brežice (vodilna destinacija Čatež in Posavje).

Brežice so trajnostna destinacija Slovenije z bogato naravno in kulturno dediščino, polno ljudskih običajev in navad.

V preteklosti sta pokrajina in podnebje območju zagotavljala idealne pogoje za razvoj vinogradništva, ki je tako postalo del njihove kulture. V zadnjih letih je zanimanje za ohranjanje te tradicije med mladimi upadlo, saj so številni vinogradi začeli usihati, lastniki so jih prepustili zaraščanju ali celo posekali.

Dan kruha, vina in salam

V destinaciji Brežice si želijo trajnostnega upravljanja destinacije, ki vključuje ohranjanje podobe lokalne krajine, ki jo v veliki meri predstavljajo vinogradi, ter ohranjanje kulture pridelave grozdja in njegove predelave v vino.

Da bi to lažje dosegli, so začeli prirejati Dan kruha, vina in salam, s katerim želijo mlade spodbuditi k ohranjanju družinskih vinogradov, včlanitvi v vinogradniška društva in tako povezati lokalne skupnosti. Dogodek je z leti postal tradicionalen in se ga udeležujejo tako vinogradniki, vinogradniška društva, turistična društva, peki kruha, lokalne glasbene in plesne skupine kot tudi obiskovalci od blizu in daleč.

Vir: slovenia.info

(Visited 60 times, 3 visits today)
Close