Avtor Nina Šprohar 11:44 dop REVIJA ZDRAVJE

Vsak dan nosečnosti je priprava na porod

Univerzalnega pravila za zdravo nosečnost ni, strokovnjaki pa poudarjajo predvsem pomen dobrega počutja, zdravega prehranjevanja in dovolj gibanja.

Ženska, ki začne razmišljati o nosečnosti, mora o tem najprej premisliti sama, nato pa se pogovoriti s partnerjem in še s svojim ginekologom, svetuje Gordana Njenjić iz Sekcije medicinskih sester in babic pri Zbornici ‒ Zvezi. Poskrbeti mora za kakovosten življenjski slog in se na nosečnost pripraviti fizično in psihično; že pred nosečnostjo je namreč pomembna pravilna prehrana in fizična kondicija. Poleg tega Njenjićeva svetuje, naj se ženske pred nosečnostjo izogibajo nezdravih razvad, kot so alkohol in druga poživila. Pomembno vlogo ima folna kislina, zato stroka priporoča, naj jo ženske začnejo jemati še pred zanositvijo.

 

Čustvena nihanja med nosečnostjo niso nič nenavadnega

Nosečnost je za večino žensk in njihovih partnerjev zelo poseben čas, ki ga doživljajo precej intenzivno in čustveno. »Večinoma prevladuje veselje, a čustveni padci niso nič nenavadnega,« pravi Njenjićeva, ki sicer opaža, da se večina nosečnic otroka močno veseli in se že takoj začne izobraževati z branjem knjig o dojenčkih in brskanjem po spletu. »Nosečnica razvije povsem drugačen občutek do lastnega telesa in pogosto lahko že v zgodnji nosečnosti na ženski opazimo, da je drugačna,« pojasni. Je pa v našem zdravstvenem sistemu oziroma zdravstvenem varstvu natančno predpisano, kako naj se nosečnost vodi, predpisani so tudi pregledi v nosečnosti, presejalni testi, ultrazvočni pregledi … Vsaka ženska si lahko sama izbere ginekologa, ki jo vodi skozi nosečnost.

 

V šoli za starše se seznanijo s potekom nosečnosti

Šola za starše je sistemsko urejen proces, ki je namenjen vsem nosečnicam in njihovim partnerjem oziroma partnerkam. »Program šole za starše je izredno pomemben za normalen potek nosečnosti in poroda ter za pravilno nego in razvoj dojenčka. Udeležila naj bi se je vsaka nosečnica skupaj s partnerjem oziroma partnerko vsaj pri prvi nosečnosti,« pove Njenjićeva. Šola se praviloma začne v zgodnji nosečnosti, v njej pa se nosečnice in partnerji seznanijo s potekom nosečnosti, z zdravim načinom življenja, s pravilno prehrano ter z osebno nego in rekreacijo med nosečnostjo, pa tudi z načrtovanjem poroda, poporodnim obdobjem, z nego in prehrano dojenčka …

 

Pri porodu naj ženske zaupajo sebi in notranjemu jazu

Njenjićeva meni, da se morajo nosečnice, ko se pripravljajo na porod, zavedati, da ne obstaja »pravilno« ali »napačno« obnašanje med porodom. Resda lahko na spletu najdemo kup informacij strokovnih in manj strokovnih avtorjev, kjer so zbrani raznovrstni nasveti, a sogovornica pravi, da je za nosečnice najbolje, »da so take, kot so«. Pravi, da porod ni nekaj, kar se zgodi samo od sebe, ampak ga opravijo one same. »Nihče drug ne more tega storiti namesto porodnice, pri tem ji lahko drugi samo pomagajo. Pri porodu naj zaupa sebi in temu, kar ji govori njen notranji jaz. Sledi naj svojim čustvom in se vede v skladu s tem. V mislih naj ima, da bo zmogla in tudi bo,« svetuje Njenjićeva.

 

Čas nosečnosti namenite … nosečnosti

Tudi Nina Jenštrle, doula oziroma porodna spremljevalka, poudarja pomen negovanja telesa, »da je zdravo, močno, predihano in v dobrem energijskem pretoku«. Obenem je treba po njenih besedah negovati tudi svoja čustvena stanja in poslušati svoje občutke. »Čas nosečnosti je priporočljivo nameniti … nosečnosti. Se poglobiti v vse spremembe, ki se dogajajo vsak dan, poiskati dobre informacije, dobro znanje in izkušnje, ki nam razširijo perspektivo, kaj pomeni roditi otroka. Vsak dan nosečnosti je priprava na porod,« poudari. Sogovornica pravi, da ni mišljeno, da gre ženska skozi to veliko transformacijo sama. »Vsaka potrebuje ob sebi ljudi, ki jo utrjujejo v njeni viziji, ki jo opremijo s potrebnimi znanji in ji hkrati pustijo, da sama najde zase pravo pot. Kot doula imam veliko izkušenj in veliko znanja, pa kljub temu vidim, da vsaka ženska oziroma vsak par, ki ga spremljam, potrebuje nekaj drugega,« pojasni.

 

Ženske morajo imeti svobodno izbiro, kje, kako in s kom bodo rodile

Odkar je začela delati kot doula, sočasno vodi program Priprave na čudovit porod, ki poteka že deseto leto. »Vanj je bilo vključenih več kot tisoč staršev. Rdeča nit mojega učenja je zavestna priprava na porod, pred tem zavestno preživeta nosečnost in še pred tem, če se par tako odloči, zavestna zanositev,« pravi. Po njenih besedah je program zastavljen bolj holistično kot denimo šola za starše. »Nekatere ženske v nosečnosti slišijo predvsem informacije o epiduralni anesteziji, druge najdejo informacije o naravnem, ozaveščenem porodu. Nekatere me poiščejo takoj, ko zanosijo, druge za doulo še slišale niso. In vse našteto je v redu, dokler imajo ženske možnost svobodne izbire, kje, kako in s kom bodo rodile,« meni doula.

 

Priporočajo sezonsko, pestro hrano in dovolj tekočine

Gordana Njenjić iz Sekcije medicinskih sester in babic pri Zbornici ‒ Zvezi svetuje, naj bo prehrana v nosečnosti mešana in uravnotežena, vsebuje naj živila iz vseh skupin. »Pomemben je vnos vitaminov in mineralov, izogibati pa se je treba alkoholu, cigaretam in drogam. Ustrezna prehrana med nosečnostjo ne vpliva samo na zdravje nosečnice, temveč tudi na plod in njegov razvoj,« poudari. Doda, da je v našem podnebju na voljo dovolj kakovostne hrane, zato po njenem mnenju ob pravilnem prehranjevanju ni potrebe po prehranskih dodatkih, z izjemo folne kisline. Priporoča pet obrokov na dan in ribe vsaj dvakrat na teden, pomembna je tudi zadostna količina tekočine, predvsem vode in nesladkanih čajev. Se pa v nosečnosti utegnejo pojavljati različne težave, kot sta zaprtost in zgaga. Njenjićeva pravi, naj v primeru zaprtosti nosečnica uživa polnozrnate vrste kruha, žita, kot so ovseni kosmiči, sveže ali suho sadje, fermentirane mlečne izdelke in dovolj tekočine. V primeru zgage pa naj se nosečnica izogiba pekoči in kisli hrani, čokoladi in mastni hrani pred spanjem.

 

https://www.eubioma.si/

(Visited 75 times, 1 visits today)
Close