10:07 dop REVIJA ZDRAVJE

Naj korona ne sesuje našega zdravstva

Zadnjih nekaj mesecev se vse vrti okoli tako imenovane korone – enega od koronavirusov (SARS-CoV-2), ki povzroča bolezen COVID-19. Priplazila se je v vse pore našega življenja in ga obrnila na glavo. To je nova normalnost in prav je, da se nanjo čim prej navadimo, pravijo odgovorni in poudarjajo, da so ukrepi nujni, ne toliko, ker bi imela korona zelo visoko smrtnost, ampak predvsem zato, da se zaradi poplave bolnikov, ki jih bo treba zdraviti zaradi bolezni COVID-19, ne zruši naš zdravstveni sistem. V sredo, 19. avgusta, smo imeli v bolnišnicah 17 bolnikov s COVID-19, od tega so trije potrebovali nego v enoti intenzivne terapije.

 

Previdnost je nujna, saj gre vendarle za doslej ljudem nepoznan virus, ki po več mesecih kroženja še vedno ostaja ovit v tančico skrivnosti. In medtem ko ga nekateri zdravniki vidijo kot resno grožnjo našemu zdravju, drugi (sicer bolj tiho) pravijo, da vas, če ste povprečno zdrav človek, ne ogroža nič bolj kot podobni virusi, s katerimi se človeštvo srečuje že leta.

Posledice bolezni, ki jo povzroča, šele spoznavamo, zato je prav, da smo zelo previdni, morda celo malo preveč. Prav je tudi, da se ne strinjamo vsi – to, da imamo različna mnenja, bi moralo biti v tem času nekaj povsem normalnega. Ravno zato pogrešam več javno argumentiranih razprav različnih strokovnjakov – zdravnikov in raziskovalcev, ki so dnevno v stiku z virusom –, ki bi znali z argumenti in dokazi pojasniti svoje trditve, ki bi stvari ljudem postavili v pravo perspektivo, jim dokazali in jih prepričali, da so sprejeti ukrepi nujni, ali pa jih pomirili, da bo bolezen večina od njih prebolela brez zapletov in da je hromeč strah, ki ga nekateri doživljajo ob pojavu tega virusa, odveč. Tudi izobraževanje in informiranje javnosti je po mojem mnenju ena od pomembnih nalog strokovnjakov!

Vse ukrepe, ki jih je doslej vlada sprejela, je sprejela zato, da bi preprečila hitro širjenje virusa in s tem kolaps zdravstvenega sistema. Toda korona vendarle občutno spreminja naše zdravstvo. Ne s poplavo covidbolnikov na intenzivnih negah, ampak predvsem z vse slabšo dostopnostjo do potrebnega zdravljenja. In tega si ne smemo privoščiti.

(Visited 206 times, 1 visits today)
Close