Razvajanje v objemu doma

13 julija, 2020
Andreja Šalamun

Da bi se sprostili, si odpočili od vsakdanjih skrbi in napolnili baterije, ni treba, da se podate na masažo, v lepotilni salon, wellness ali na podaljšan konec tedna v luksuzni hotel. Vse to si lahko zagotovite tudi v varnem zavetju doma.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

 

Kako se torej lotiti urejanja domačega kotička za razvajanje? Kateri elementi so nujni in zakaj? Če imamo v stanovanju ali hiši dovolj prostora, si je zagotovo smiselno ustvariti domači center dobrega počutja. Kot pravi arhitektka Tina Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura, si ga lahko uredimo v posebnem prostoru in vanj prenesemo luksuz, ki ga sicer ponujajo večji centri. V prostor postavimo savno, masažno kad, tuš s stropno prho, ga opremimo z udobnim ležalnikom in diskretno osvetlimo prostor. Ob nežni, sproščujoči glasbi, svečkah in dišavah si privoščimo dolgo kopel v masažni kadi ali trenutke miru in samote v domači savni ter se čim bolj umirjeni uležemo na udoben ležalnik.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

 

Kopalnico spremenite v wellness

Pri prostorskih omejitvah lahko wellness postane kar domača kopalnica. »Opremimo jo z udobno prostostoječo kadjo, z mizico in prostostoječim umivalnikom, ki naj ne bosta bele barve, nad kad pa postavimo viseče svetilo, če so stropi dovolj visoki,« pravi Tina Okoren. Doda, da naj bodo armatura in dodatki črne ali bele barve, lahko pa so tudi mat zlate, rožnate zlate, črne z nikelj in inox dodatki. Poseben čar bo prostoru dalo okroglo ogledalo ali slika večjih dimenzij in z vpadljivim baročnim okvirjem, ki je zadaj osvetljen, privoščite pa si lahko tudi steno z dizajnersko tapeto ali trendovsko keramiko večjega formata.

Na odprte police položite mehke brisače enakih barv z vezenimi robovi ali začetnicami, ki niso zložene, ampak so zvite, njihove barve pa naj se ujemajo z drugimi barvami v prostoru. Poskrbite tudi za primerno svetlobo in namestite luči, ki jih lahko po potrebi zatemnite. V prostor postavite sobne rastline, ki imajo rade vlago, ne pozabite pa niti na svečke, dišave in glasbo. »Če si želite savno, a je nimate kam umestiti, si lahko pomagate z lesenim sodčkom s paro, ki zavzame malo prostora in učinkuje kot parna savna ali manjša infra savna,« svetuje sogovornica.

 

 

Oprema naj bo večnamenska

Poseben kotiček lahko ustvarimo tudi na pokritem balkonu ali terasi – nanj namestimo udobno sedežno garnituro, preprogo, različne zelene rastline in dišeče začimbe, verigo luči, morda prijetne zavese, da nas skrijejo pred radovednimi pogledi in povečajo intimo. Če je prostor dovolj velik, si lahko privoščimo tudi jacuzzi.

Pri manjšem prostoru je pomembno, da ga zasnujemo premišljeno in da je večina opreme večnamenske. Tako lahko na primer, kot svetuje Tina Okoren, v katerem koli prostoru v stanovanju ali hiši tla obložimo z velikimi blazinami, na katerih se lahko udobno sprostimo, ko pa jih ne potrebujemo, jih enostavno postavimo v omaro.

 

Samostoječ ali vgraden bazen?

Če imamo v okolici hiše dovolj prostora, si lahko privoščimo tudi bazen. Kako se lotiti njegove postavitve? »Najprej se moramo odločiti, ali bo bazen samostoječ ali vgrajen,« pove Boštjan Železnik, direktor področja prodaje končnim kupcem v družbi Stotinka. Pojasni, da je postavitev samostoječega bazena dokaj enostavna, saj je treba pripraviti le ustrezno utrjeno podlago in nanjo nato postaviti bazen. »Poseg na domačem vrtu je minimalen, morebitna odstranitev bazena pa relativno enostavna,« pojasni sogovornik. Nekoliko drugače je, če se odločimo, da bomo bazen vgradili v tla. »Gre za precej zahtevan poseg, saj je potreben ustrezen izkop in izvedba betoniranja,« opozori sogovornik.

 

 

Premislite, kam ga boste postavili

Seveda je pomembna tudi umestitev bazena v okolico. »Za to odločitev si naj posameznik vzame kar nekaj časa in dobro razmisli, kam na domačem vrtu bo umestil bazen, da s tem ne bo zmanjšal funkcionalnosti ostalega dela vrta. Kakovostno zgrajen bazen bo namreč krasil vrt zelo dolgo,« pove Železnik in doda, da pri tovrstnih odločitvah investitorjem pomagajo tudi v njihovem podjetju.

Če je odločitev o umestitvi bazena na vrtu zaradi specifičnosti terena, na primer naklona ali pomanjkanja prostora, težka, Železnik priporoča izris arhitekta s 3D predstavitvijo prihodnjega stanja. Opozori, da je treba razmisliti tudi o neposredni okolici bazena, kot so na primer terasa za počivalnike, pohodna ploščad okoli bazena in spremljevalni objekti – na primer letna kuhinja.

 

 

Osnova je dober načrt

Železnik ugotavlja, da pri vgrajenih bazenih že nekaj let prevladujejo pravokotne oblike, kot zaključni sloj pa v večini primerov uporabijo bazensko folijo različnih barv in struktur. »Pred začetkom del se je treba pri pristojnih institucijah pozanimati, ali je za bazen naših dimenzij in glede na lokacijo postavitve treba pridobiti gradbeno ali kakršno koli drugo dovoljenje,« opozori Železnik. Doda, da potrebujemo za izvedbo oziroma vgradnjo bazena dober načrt oziroma projekt, izvajalca bazenske tehnike, izvajalca gradbenih del in izvajalce del za morebitna ostala obrtniška dela, vezana na dokončanje bazena in okolice.

Pojasni, da je treba v strošek gradnje bazena všteti tudi vsa povezana dela in spremljevalne objekte. »Cena bazena z osnovno bazensko tehniko, gradbenimi deli in osnovno ureditvijo okolice se giblje med 20 in 25 tisoč evri,« pove Železnik. Doda, da je to ceno mogoče bistveno preseči že z izbiro raznolike dodatne opreme pri bazenski tehniki (protitoki, masaže, avtomatski sistemi za dezinfekcijo, pokrivala in podobno.

 

 

Ne pozabite na vzdrževanje

Da je bazen na videz lep, voda v njem pa čista, je potrebno redno vzdrževanje tako bazenske obloge (folije) kot tudi vode. »Ker imamo v Sloveniji izrazito kopalno sezono in čas zunaj te sezone, se tudi vzdrževanje deli na dva dela. Med sezono je treba veliko pozornosti posvečati predvsem negi vode (vzdrževanje vrednosti pH, dezinfekcija) in čiščenju morebitne umazanije, ki se nabira na stenah in dnu bazena,« pove Železnik. Doda, da to zahteva približno 15 do 30 minut dela na teden, sčasoma, ko se dela navadimo, pa zanj porabimo celo polovico manj časa. Proces vzdrževanja vode je možno tudi povsem avtomatizirati.

Za čas zunaj sezone, ko filtrirni sistem ne deluje, pa je treba bazen ustrezno pripraviti. »Predvsem je pomembno, da bazen pokrijemo s pokrivalom, ki preprečuje vdor smeti in umazanije. S tem se bistveno zmanjša čas, ki ga bomo spomladi potrebovali za čiščenje bazena in pripravo na sezono, prav tako pa se podaljša življenjska doba bazenski oblogi,« še pove Železnik.

(Visited 233 times, 1 visits today)