Parket je še vedno kralj med talnimi oblogami

13 julija, 2020
Samo Kranjec

Ponudba talnih oblog je zelo pestra, oblikovane so za različne rabe in namene, v domovih pa s svojo eleganco še vedno izstopa parket.

Med lesenimi talnimi oblogami ima vodilno mesto parket. Je naraven in topel na dotik. Pri njegovi izbiri je ključno, da je barvno usklajen s pohištvom v prostoru. Za bolj obremenjene dnevne prostore so bolj primerne trše vrste lesa, kot so hrast, akacija ali oreh.

Če ga bomo pravilno položili in vzdrževali, bo ostal tudi našim zanamcem. Če ni preveč poškodovan, ga je namreč mogoče zelo preprosto obnoviti. Tudi pri parketu je razvoj zelo dinamičen. Danes so denimo že na voljo tihi in zdravi parketi. Tihi absorbirajo zvok, ki nastane v prostoru, in izolirajo hrup proti spodnjim prostorom. Zdravi so antistatični, antibakteriološki, antialergijski in zračni.

Tekstilne plošče za hotele, pisarne in trgovine

V javnih prostorih so uveljavljene tekstilne plošče. Zelo so se razširile v hotelih, motelih, pisarnah in prodajnih prostorih. Mogoče jih je sorazmerno preprosto vzdrževati, v primeru poškodb pa tudi preprosto zamenjati.

Laminat za bolj obremenjene prostore

V funkcionalnih prostorih, ki so bolj obremenjeni, kot so denimo otroške sobe ali prostori s talnim gretjem, se bolje obnese laminat, ki ga je mogoče preprosto vzdrževati, je pa tudi sorazmerno poceni. Ob tem velja dodati, da laminat ni povsem lesena talna obloga. Sestavljen je iz več plasti in zaščiten z umetnimi smolami, ki s toplotno obdelavo dobijo trdnostne lastnosti. Prednost laminata je preprosto polaganje in vzdrževanje ter precejšnja odpornost proti mehanskim in kemičnim poškodbam pa tudi madežem.

Za vzdrževanja potrebna nežna roka in čistila

V zvezi z vzdrževanjem lesenih talnih oblog poznavalci pravijo, da so za njihovo obstojnost zelo pomembne klimatske razmere (temperatura zraka približno 20 stopinj Celzija, relativna zračna vlaga od 40 do 60 odstotkov). Čistimo jih s sesalnikom in vlažno, dobro ožeto krpo, ki jo potopimo v zelo razredčeno blago čistilo. Negujemo jih lahko tudi z nanosom razredčenega loščila za parket. Pomembno je, da leseno oblogo prvič čistimo šele mesec dni po zadnjem lakiranju.

Če je talna obloga prekrita s preprogami, jih je treba občasno odstraniti, sicer bo obloga zaradi oksidacije neenakomerno obarvana. Noge pohištva je treba zavarovati s filcem, kolesca na stolih pa naj bodo iz mehkejše gume.

Za kuhinje, hodnike in kopalnice odpornejše obloge

V še bolj obremenjenih prostorih, kot so kuhinje ali hodniki, pa poznavalci svetujejo uporabo vinilnih talnih oblog, ki lahko tudi posnemajo videz parketa, a so veliko bolj odporne. Za kopalnico so primerne tudi druge talne obloge, ki so odporne proti vlagi, v spalnico pa lahko damo tudi tekstil.

Večnamenske talne obloge za zunaj in noter

Zelo so razširjene tudi večnamenske talne plošče. Primerne so za polaganje na vlažne in razpokane površine, zunaj in noter. Vse bolj se uveljavlja tudi dekorativni beton, ki ga lahko damo po tleh ali po stenah, je tudi vodoodporen za kopalnico.

https://www.megaflor.si/
(Visited 104 times, 4 visits today)