Ustrezno opremljeno domovanje izboljšuje storilnost in počutje

26 februarja, 2020
Simona Drevenšek

Preudarno načrtovanje, ki izhaja iz dejanskih potreb stanovalcev, lahko bistveno izboljša kakovost bivalnega prostora; veliko lahko storimo tudi z ustrezno osvetlitvijo.

Oblikovanje notranjosti doma ima pomembno vlogo pri splošnem dobrem počutju posameznika in občutka sreče v domu. Danci, ki veljajo za najsrečnejši narod na svetu, najbolje vedo, kako pomembno je dobro počutje, na kar vpliva tudi oprema prostora in svetloba.  Pri tem ima opremljanje posameznih delov domovanja svoje posebnosti in zakonitosti.

»Pri načrtovanju doma si ponavadi želimo lepega videza, ki bo navdušil naše goste in nam dal odličen dekor za uživanje med bivanjem, ne razmišljamo pa veliko o svojem počutju v domu,« je razbrati iz ugotovitev notranjih arhitektov na spletu. Pravzaprav se lahko v stanovanju počutite bolj potrte in osamljene, ne da bi se zavedali, da je vzrok oprema stanovanja, barve, razporeditev pohištva, neprimerna razsvetljava …

Notranji arhitekt tudi prihrani čas in denar

Lidija Rutar, notranja oblikovalka iz ateljeja Habitare, ki se ukvarja z notranjo arhitekturo in notranjo opremo prostorov, pravi, da je, ko opremljajo dom, načrtovanje najprej odvisno od tega, komu je namenjena oprema doma: »Družini, paru ali mogoče samski osebi.« Pravi, da si najprej zastavimo vprašanje, kaj v domu potrebujemo,  nato šele opredelimo stil, ki bo rdeča nit načrtovanja in temu prilagodimo oblikovanje našega doma.

»Največkrat posamezniki dobro vedo, kateri kos ali kosi opreme so jim všeč. Vprašanja se začnejo porajati pri tem, kako razmestiti opremo, da bo prostor učinkoval kar najbolj fluidno, kako  izbrati  in načrtovati ostalo opremo, ki bo ustrezala kosom pohištva, ki so posameznikom všeč,« pravi Lidija Rutar.

Ampak, ker je način življenja danes izredno hiter, velikokrat zmanjka časa, da bi se poglobili v načrtovanje oziroma, da bi raziskali, kakšni materiali oziroma oprema sta na trgu. »Notranji oblikovalci in arhitekti se s tem dnevno ukvarjamo, zato poleg oblikovanja prihranimo čas in nemalokrat tudi nepotrebne stroške za kakšen kos pohištva,« pojasnjuje, zakaj najeti notranjega oblikovalca ali notranjega arhitekta.

 

Prenatrpana soba zmede vaš um

Strokovnjaki pišejo, da lahko napačno postavljeno pohištvo zmede naš um. Nakopičena soba omar lahko v človeku vzbudi občutek utesnjenosti. In v takem prostoru ljudje ne morejo pravilno razmišljati. Rutarjeva pa med drugim pravi, da se natančne linije med bivalnimi prostor brišejo in da so ti velikokrat oblikovani tako, da prostori prehajajo eden iz drugega. »Poleg sedežnih elementov v obliki sofe in počivalnika, je del opreme mizica za odlaganje, ki jo lahko po možnosti uporabimo tudi kje drugje. Če smo ljubitelji knjig, bodo knjižne police sestavni del. Tekstil v obliki preproge ali zaves bo prostoru dal toplino in ublažil zvok v prostoru. S teksturami, vzorci in barvami se prilagajamo stilu, ki je v našem domu,« odvrne na vprašanje, kako naj bo opremljena spalnica in dnevna soba.

Nakopičena soba omar lahko v človeku vzbudi občutek utesnjenosti.

Domači spa

Ljudje danes posvečamo pozornost opremi vseh prostorov, tudi kopalnice. »A sodobna kopalnica ni več le funkcionalen prostor za higieno, ampak jo lahko uredimo kot majhen spa in prostor za umiritev,« pravi Rutarjeva in doda, da je ob tem pomembno vedeti, za koga načrtujejo kopalnico – ali gre za družinsko kopalnico ali je ta del en suite kopalnice, ki se drži spalnice, v katerem bomo potrebovali le prho …  »Ko si odgovorimo na osnovna vprašanja o bistvenih delih sanitarne keramike, je postavitev stvar načrtovanja. Bomo v kopalnici uporabili prho ali kad? Če nam prostor dopušča in nam kad predstavlja sprostitev, se lahko odločimo za oboje; predvsem družine z majhnimi otroki bodo uživale s kadjo. Največkrat pa je prha prva izbira. Vanj lahko postavimo sedež iz keroka in se tako med prhanjem bolj sprostimo. V prhi si lahko uredimo tudi domačo savno. Z instaliranjem uparjalnika bo naša prha postala tudi občasna parna savna. Če nam prostor dopušča, si v kopalnici uredimo kot za sedenje in mogoče še za malo mizico, na katero odložimo kozmetiko,« našteje nekaj idej.

Pametni dom

V 21. stoletju ne moremo mimo tehnologije. Pametni dom je besedna zveza, ki kroji našo prihodnost. Čeprav docela pametnega doma še ni, lahko pametna instalacija prispeva k udobju doma in se prilagaja našemu načinu življenja. »Prek telefonov ali tablic lahko na daljavo upravljamo z ogrevanjem ali hlajenjem doma in tako privarčujemo na energiji ali določamo različne scene osvetlitve. Pametna instalacija lahko poskrbi za upravljane s senčili glede na vreme. Začetni strošek za njo je višji, a nam omogoča avtomatično krmiljenje in upravljanje na daljavo,« pravi Lidija Rutar.

V kuhinje se vračajo vitrine

V kakšnem prostoru pa najraje pripravljate zjatrk, kosilo in večerjo? Kakšna bi bila vaša idealna kuhinja – v ameriškem stilu, z otokom za pripravo hrane na sredini ali morda le kuhinjska niša, ker se z lonci ne razumete najbolje? Rutarjeva pravi, da bo prostor, ki ga imamo na voljo za kuhinjo, nedvomno vplival na postavitev kuhinje: »Večja kuhinja omogoča otok in ob tem še prostor za hitro obedovanje, pri manjših bo ta v enem nizu in bo izkoriščen vsak detajl. V visokih omarah običanjo načrtujemo vgraden hladilnik, vgradno pečico, parno pečico, izvlečno omaro za hrano. Če nam prostor in finance to omogočajo, si lahko omislimo omaro, v kateri bodo postavljeni vsi mali gospodinjski aparati. Omaro lahko zapremo z vrati, ki se zadrsajo v prostor ob omari, tako da nas vrata ne motijo, ko so odprta. V zadnjem času se večkrat uporablja napo, ki je integrirana v pohištvo in pult ter ne visi iz stropa. Tako se znebimo nepotrebnih, ne nujno lepih elementov iz stropa.«

Trenutni trend kuhinj pa ni več čisti minimalizem. Na pultih se velikokrat uporablja kamen oziroma umetni kamen, spet so v trendu stoječe ali viseče vitrine, v katerih so pospravljeni kozarci in skodelice.

Bela svetloba bo na nas delovala hladno in dajala občutek delovnega prostora.

Danska obsesija s svetlobo ni brez osnove

Tako strokovnjaki za duševno zdravje in dobro počutje kot tudi arhitekti poudarjajo, da je pomembna tudi svetloba. Ob teh predlogih se naslanjajo na starodavno modrost umetnosti Feng Shuija, ki obstaja že od leta 4.000 pred našim štetjem. Zamisel o uskladitvi ljudi z okolico, da bi bili srečnejši, bolj produktivni in podobno, podpira vsakodnevno dobro duševno počutje. Z znanstvenega vidika sicer ni dokazov, ki bi z merjenjem podprli to domnevo, a podobno trdijo Danci, katerih vsakdan je ‘hygge'(udobje, op. ur.)«.

Danci skrbno izbirajo svetila in jih razporejajo tako, da ustvarijo prijetne svetlobne otoke. »Najlepše svetilke na svetu so nastale v zlati dobi danskega industrijskega oblikovanja, med njimi tudi luči Poula Henningsena, Arneja Jacobsena in Vernerja Pantona,« je v knjigi Hygge zapisal direktor danskega Inštituta za raziskovanje sreče Meik Wiking. »Pri izbiri svetil je treba upoštevati pravilo: čim nižja je temperatura svetlobe, tem prijetnejše vzdušje pričara.«

Da je osvetlitev pomembna, pritrjuje tudi Lidija Rutar: »Z osvetlitvijo lahko poudarimo dober ambient ali pa ga povsem izničimo.« Poleg različnih izvorov svetlobe in stila svetilk je pomembna tudi barva svetlobe, ki vpliva na naše počutje. »Bela svetloba bo na nas delovala hladno in dajala občutek delovnega prostora. Pozorni smo tudi na moč svetlobe, ki jo lako uravnavamo glede na naše počutje in aktivnost,« pravi sogovornica. Dodaja, da je osvetlitev največkrat kombinacija vgradnih stropnih svetilk, ki se v zadnjem času pojavljajo kot svetilke, ki jih poljubno dodajamo na stropne tračnice. Poleg tega ambiente ustvarjamo z visečmi svetilkami nad jedilnico, razsvetljavo na stopnišču.

»Vsak prostor ima svoje poudarke pri osvetlitvi. V kopalnici smo, poleg ambientalne in funkcionalne svetlobe, pozorni na pravilno osvetlitev obraza, ki je pomemben za ličenje. V kuhinji je treba dovolj, a ne agresivno osvetliti kuhinjski pult, ko pipravljamo jedi. V spalnici so velikokrat pojavlja igra dekorativni svetilk. Poleg stenskih svetilk za branje lahko uporabimo viseče ali stoječe svetilke ob postelji ali počivalniku.«

(Visited 92 times, 1 visits today)