Parket je večno eleganten

26 februarja, 2020
Simona Drevenšek

Čeprav so se za različne namene razvile številne vrste talnih oblog, v stanovanjskih objektih parket zavzema posebno mesto.

 

»Kakšno talno oblogo izbrati je odvisno tudi od interierja in namembnosti prostora,« pravi arhitektka Tina Okoren iz studia TO Arhitektura. »V hiši ali stanovanju svetujem parket, ker je topel na dotik in naravni material, ki ga je dokaj enostavno obnoviti.  Zelo pomembno je, da je  barvno usklajen s pohištvom v prostoru.«

V podjetju Kemoplast, ki sodi med vodilne ponudnike talnih oblog v Sloveniji, med drugim pravijo, da je parket večno eleganten. Pravilno položen in vzdrževan parket bo vsekakor dolgoročna naložba tudi za prihodnje generacije. Če ni preveč poškodovan, ga je mogoče tudi zelo preprosto obnoviti in mu vdihniti novo življenje. V Kemoplastu dodajajo, da je za bolj obremenjene dnevne prostore dobro izbrati trše vrste lesa, kot so hrast, akacija, oreh. Ponujajo tudi tihe in zdrave parkete. Tihi absorbirajo zvok, ki nastane v prostoru in izolirajo hrup proti spodnjim prostorom. Zdravi so antistatični, antibakteriološki, antialergijski in zračni.

 

Laminat primeren za funkcionalne prostore

Če se odločite za laminat, se ne bo treba ukvarjati z brušenjem in lakiranjem. Laminat, čeprav velja za največjo konkurenco parketu, a je v nekaterih pogledih tudi njegovo pravo nasprotje, je namreč enostavno vzdrževati. Primeren je za funkcionalne prostore, kot na primer otroške sobe in za prostore s talnim gretjem.

Vinilne obloge najbolj prodajane

»Mnogi se danes odločajo tudi za vinil, ki je videti kot parket, a je veliko bolj odporen,« pravi Tina Okoren, v Kemoplastu pa dodajajo, da so vinil talne obloge »že desetletja najbolj prodajane talne obloge tako pri nas kot v svetu«. Še vedno se dobro prodaja LVT – ‘Luxury vinyl tiles’, ki so tako rekoč tla prihodnosti. Te plošče so tako kot laminat primerne za prostore, kjer so tla obremenjena z visoko frekvenco gibanja in tudi s težkimi predmeti, torej za kuhinje, hodnike, dnevne sobe … Za kopalnico so primerne talne obloge, ki so odporne proti vlagi, v spalnico pa lahko damo tudi tekstil.

 

Tekstilne plošče za javne prostore

Dalj časa so privlačne tudi tekstilne plošče, predvsem za polaganje v javnih prostorih. So pravi izbor za hotele, motele, pisarne in prodajne prostore. Če se kakšna plošča nehote poškoduje, jo je preprosto zamenjati.

 

Talne plošče primerne tudi za zunanje prostore

Večnamenske talne plošče pa je mogoče položiti skoraj povsod. Primerne so za polaganje na vlažne in razpokane površine, zunaj in noter.

 

Dekorativni beton

»Obstajajo pa tudi drugi materiali. Talno oblogo prilagodimo stilu, ki ga želimo v prostoru. Za bolj moderen videz lahko posežemo tudi po drugih materialih, kot je recimo dekorativni beton v različnih barvah,« pravi Tina Okoren. Tega lahko damo po tleh ali tudi po stenah; je tudi vodoodporen za kopalnico.

(Visited 168 times, 4 visits today)