Gradbeniki preživljajo dobre čase

26 februarja, 2020
Samo Kranjec

Statistične podatke o rasti vrednosti gradbenih del letos potrjuje tudi tabela tridesetih največjih gradbenih družb po prihodkih, ki smo jo sestavili na osnovi podatkov iz leta 2018. Le eno podjetje je namreč poslovalo z izgubo.

 

Na vrhu tabele je novomeški CPG, nad 100 milijonov evrov celotnih prihodkov pa so dosegli še Pomgrad, Kolektor Koling in Kolektor CGP.

Po dodani vrednosti na zaposlenega med klasičnimi gradbenimi podjetji izstopata Trgograd in Strabag. Najvišjo dodano vrednost na zaposlenega med podjetji na lestvici ustvarja GH Holding, sledita mu HC Hidromontaža in Grafist.

Vrednost gradbenih del se vztrajno povečuje

Na podlagi podatkov Statističnega urada je bila vrednost gradbenih del, opravljenih od januarja do novembra 2019, za 3,3 odstotka višja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v istem obdobju prejšnjega leta. Vrednost teh del na stavbah je bila višja za 2,7 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 3,6 odstotka. V primerjavi s povprečno vrednostjo v letu 2015 je bila vrednost opravljenih del v celotnem gradbeništvu novembra 2019 višja za 18,4 odstotka, pri čemer je bila na stavbah višja za 58,2 odstotka, pri gradbenih inženirskih objektih pa za 5,8 odstotka.

Daleč največji dobiček je ustvaril CGP, ki mu sledita Kolektor Koling in Kolektor CGP.

Največ delavcev zaposlujejo CGP, Gorenjska gradbena družba, Pomgrad, Kolektor CGP in GVO.

(Visited 155 times, 3 visits today)