Znameniti italijanski ledenik Marmolada bi lahko že v 15 letih izginil

2 septembra, 2020

Ledenik Marmolada, kraljica Dolomitov, je na nadmorski višini 3.342 metroc največji ledenik v Dolomitih. Zaradi višine in izpostavljene lege je eden redkih, ki ponuja smučanje skozi celo leto, tudi poleti. A, kot opozarjajo znanstveniki v novi raziskavi, v 15 letih bi lahko izginil.

 

Tudi ledenik Marmolada namreč izgublja led alarmantno hitro. “V zadnjih 70 letih je izgubil prek 80 % prostornine, iz 95 milijonov kubičnih metrov leta 1954 jih ima danes le še 14 milijonov,” je povedal v izjavi za javnost predstavnik Univerze Padua, na kateri so naredili novo raziskavo. “Izginotje Marmolade je vse bližje. Morda ima le še 15 let življenja.”

Zaradi taljenja ledenikov prihajajo hujše katastrofe

Marmolada je sicer tudi eden najbolj proučevanih ledenikov v Dolomitih, meritve opravljajo vsako leto že vse od leta 1902. Hitro izgubo volumna znanstveniki pripisujejo rasti emisij v zadnjih desetletjih. Za primer navajajo, da je 10 let nazaj Marmolada izgubljala pet hektarjev ledu na letu, danes pa devet. “Če se bo ta trend nadaljeval, bo večina ledenika izginila do leta 2031,” so dodali.

Raziskava potrjuje rezultate drugih študij, ki kažejo na to, da podnebne spremembe povzročajo taljenje ledenikov po vsem svetu, zaradi česar lahko sledijo zvišanje gladine morja, poplave, pomanjkanje pitne vode v sušnih obdobjih …

Kot poroča Evropska okoljska agencija (EEA), so se ledeniki v Alpah od leta 1900 skrčili na polovico. Tudi pri nas stanje ni nič boljše: Voda: Oceani, jezera in ledeniki se spreminjajo pred našimi očmi

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 103 times, 3 visits today)