Zgodovinska odločitev za okolje: sprejeta definicija ‘ekocida’

28 junija, 2021

Pravni strokovnjaki s celega sveta so po dolgih letih spravili skupaj definicijo ekocida – to naj bi upoštevala mednarodna sodišča v primerih najhujših kršitev do okolja.

Prejšnji teden so razgrnili prvi osnutek, v katerem je ekocid definiran kot nelegalno ali kruto dejanje, pri katerem se zavedamo, da obstaja velika verjetnost, da bo povzročilo resno in obširno ali dolgoročno škodo okolju.

Če jo bodo sprejeli, bo ekocid postal peti mednarodni zločin proti miru, ki ga preganja mednarodno sodišče – skupaj z vojnimi zločini, zločini proti človečnosti, genocidom in zločinom agresije, in prva novost mednarodne kriminalitete po letu 1940, ko so sodili nacistom.

Kot so povedali oblikovalci definicije, je najpomembnejša stvar iniciative to, da se bomo ljudje začeli zavedati, da smo v odnosu z okoljem – naše dobro počutje je odvisno od tega, v kakšnem stanju je okolje. In da imamo politične, diplomatske pa tudi pravne načine, da okolje zaščitimo.

Zakon o ekocidu se sicer pripravlja že res dolgo. Prvič je koncept omenil švedski premier že leta 1972 na okoljski konferenci Združenih narodov, leta 1998 so ga želeli vključiti v statut v Rimu, do leta 2019 (ko je umrla) pa se je za prepoznanje ekocida kot zločina proti človečnosti zavzemala škotska okoljevarstvenica. Člani panela upajo, da je zdaj napočil pravi čas.

 

Vir: guardian

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 123 times, 5 visits today)