Zgodba o plastiki ima lahko srečen konec

5 junija, 2020

Ekologi brez meja s filmom Zgodba o plastiki (The Story of Plastic) spodbujajo k spremembi navad in sistemov. Dan pred svetovnim dnevom okolja so gostili junaka dokumentarnega filma, Delphine Lévi Alvarès in Froilana Grateja.

Ekologi brez meja letošnji dan okolja obeležujejo s slovensko spletno premiero filma Zgodba o plastiki (The Story of Plastic), ki je za ogled brezplačno na voljo do 11. junija. Dokumentarec je nastal znotraj mreže Break Free From Plastic, katere člani so poleg 2000 drugih organizacij tudi Ekologi brez meja. Do tega trenutka se je odvilo že več kot 700 predvajanj v 70 državah sveta, med njimi tudi v Sloveniji, kjer se je za ogled filma prijavilo več kot 200 posameznikov.

“Mi vas ne potrebujemo, da nas rešite, prosimo vas samo, da ne prelagate svojih težav na nas.”

Slovensko spletno premiero filma je dan pred dnevom okolja pospremila Čist-E-debata s protagonistoma filma Delphine Lévi Alvarès in Froilanom Gratejem, ki sta opozorila na globalne razsežnosti plastičnega problema. Trenutna situacija je razkrila, da ne moremo vztrajati v pokvarjenem sistemu. Zanašati se moramo na lokalne rešitve in v srž reševanja težav postaviti človeka. Petrokemična in plastična industrija v ospredje vse prepogosto postavljata tehnologijo kot odrešitelja in se po pričevanjih Delphine Lévi Alvarès otrokom, ki živijo v bližini svojih tovarn, celo opisujejo kot ‘tovarne oblakov’. Filipinski aktivist Froilan Grate je slikovito opisal problem na drugem koncu sveta: “Mi vas ne potrebujemo, da nas rešite, prosimo vas samo, da ne prelagate svojih težav na nas.”

Čiščenje je le način, da vidimo, kako velik je problem, ne njegova rešitev, je eno izmed ključnih sporočil filma. Ekologi brez meja so se z mednarodnima gostoma posvetili tudi napačnim rešitvam, epilog debate pa je, da trajnostnih izdelkov ni, so le trajnostni sistemi.

Film Zgodba o plastiki je po Froilanovih besedah le prvo poglavje. Vsi mi smo lahko junaki te zgodbe, ki jo še vedno pišemo in samo skupaj nam bo lahko uspelo, da bo imela srečen konec. Oba sogovornika sta tako poudarila pomen vsakega posameznika, katerega naloga je, da prevpraša svoje nakupne navade, da ne dopusti industriji, da nanj prevali vso krivdo, da podpira lokalne nevladne organizacije in da pripoveduje zgodbo o plastiki – kolektivno imamo več moči, kot si mislimo!

 

Vir: EBM

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 103 times, 1 visits today)