8:01 dop OKOLJE

Zeleni krog – 30 km okoli mesta bodo spremenili v linearni park

Projekt The Green Ring (Zeleni krog) v Sofiji želi zapostavljene dele mesta spremeniti v nepogrešljivo sodobno kolesarsko in sprehajalno infrastrukturo. 30 km neizkoriščenih predelov v mestu bodo pretvorili v največji linearni park!

Sredi novembra so lokalne oblasti razkrile svojo zasnovo za tako imenovani »zeleni obroč« v bolgarski prestolnici, kot del zelene prestolnice 2024.

Projekt predvideva vzpostavitev 30 km dolg linearni park okrog mesta, ki bo namenjen sprehajanju, rekreaciji in pohodništvu ter prizorišče kulturnih, športnih in izobraževalnih dogodkov.

Zagotavljal bo neoviran dostop za kolesarje in pešce med soseskami preko nad in podhodov do ulic in bulvarjev. Nov večnamenski prostor bo spodbudil aktivno potovanje v mestu.

Podedovana infrastruktura

Zeleni obroč okrog mesta bo izkoristil opuščeno mestno in industrijsko železniško infrastrukturo, ki se uporablja za povezovanje tovarn in toplarn v mestu. Veliko zemljišč, ki jih nameravajo uporabiti, je že del javnih parkov ali dotrajane železniške infrastrukture.

Zeleni razvoj zapostavljenih delov mesta

Z lokalnimi prebivalci se bodo pogovorili, kakšno vrsto razvoja potrebujejo in želijo. To pa zato, ker je glavni cilj zelenega obroča, da naredijo bolj zapostavljene dele v mestu privlačnejše za naložbe in razvoj.

Projekt ima potencial, da 250.000 ljudem omogoči dostop do novih zelenih površin in novih načinov prevoza. Poleg tega želijo vzpostaviti vsaj 30 sosesk in okrožij ter preoblikovati mobilnost v mestu.

Vir: Sofiaplan

(Visited 212 times, 4 visits today)
Close