8:00 dop OKOLJE

ZDA uvajajo najokrutnejše metode ubijanja ptic zaradi ptičje gripe

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic.

Ptičja gripa je globalno prisotna. V Sloveniji je bila konec oktobra potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1 pri štirih labodih grbcih (Cygnus olor) v občini Apače. Kot so zapisali na spletni strani Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin gre za podtip, ki je razširjen po Evropi, tako pri prostoživečih pticah (predvsem vodnih) kot pri perutnini in pticah v ujetništvu.

Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, preko njihovih izločkov in preko okužene krme. Prenos je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom.

V ZDA prava epidemija ptičje gripe

Samo letos je v ZDA poginilo že več kot 49 milijonov ptic zaradi ptičje gripe ali pa so bile usmrčene zaradi izpostavljenosti okuženim pticam. Ko je izbruh ptičje gripe potrjen v komercialni jati, je treba vse preostale zdrave ptice izločiti v skladu z veljavnimi pravili ZDA za nadzor bolezni. Trenutno so morali prejeti dovoljenje za izvedbo ene od metod: zastrupitev z ogljikovim dioksidom ali pena za gašenje, ki duši perutnino.

Bodo lahko uporabljali najokrutnejše metode ubijanja?

Zdaj ameriški kmetijski uradniki lobirajo, da bi rejcem piščancev olajšali uporabo najokrutnejše možnosti za ubijanje ptic, ki jih je prizadela še vedno trajajoča epidemija ptičje gripe.

Ta metoda se imenuje “prezračevalna zaustavitev plus” (VSD+) – ki povzroči vročinski udar, ko je veliko število ptic izpostavljeno visoki vročini za najmanj tri ure – zdaj velja za zadnjo možnost.

Borci za dobrobit živali pravijo, da ima industrija raje VSD+, ker je to “najpreprostejše in najcenejše”.

Vir: The Guardian, UVHVVR

(Visited 157 times, 4 visits today)
Close