Za prilagajanje na podnebne spremembe je treba okrepiti mednarodno sodelovanje

12 decembra, 2019
Andreja Šalamun
Okoljski minister Simon Zajc na zasedanju Podnebne konference Združenih narodov v Madridu. Foto: MOP

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v okviru zasedanja Podnebne konference Združenih narodov (COP25) v Madridu podal nacionalno izjavo Republike Slovenije, v kateri je poudaril, da bo implementacija zavez Pariškega sporazuma terjala skupen napor vseh, so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor (MOP). V torek, 10. 12., in v sredo, 11. 12., je namreč v okviru COP25 potekalo zasedanje na ministrski ravni držav pogodbenic Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) in Pariškega sporazuma.

 

Na MOP so izpostavili, da sodi Slovenija v skupino šestih malih ambicioznih evropskih držav, ki si prizadeva za spodbujanje okoljskih vprašanj v mednarodnih odnosih. Slovenski okoljski minister je na zasedanju poudaril, da se je naša država letos pridružila Trajnostni finančni iniciativi in je prvič doslej prispevala v Zeleni podnebni sklad, saj da se zaveda, da je pravična tranzicija edina prava pot k podnebni nevtralnosti. Zajc je prepričan, da je treba za boj in prilaganje na podnebne spremembe okrepiti tudi mednarodno sodelovanje, pričakuje pa, da bo do zaključka konference v Madridu vendarle sprejeta Knjiga pravil, ki bo določila način izvajanja Pariškega sporazuma.

 

Minister Zajc se je v Madridu srečal tudi z direktorjem nevladne organizacije Climate Action Network Europe Wendlom Triom in mu predstavil evropske in slovenske ambicije glede prihodnje podnebne politike.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 33 times, 1 visits today)