9:00 dop OKOLJE

Vsako leto več tujerodnih vrst v slovenskem morju

Po zadnjem spremljanju abundance in vrstne pestrosti tujerodnih vrst v slovenskem morju so z Nacionalnega inštituta za biologijo sporočili, da trend raste v celotnem Mediteranu. A v slovenskem morju je še vedno manj tujerodnih vrst kot na primer v italijanskem in hrvaškem morju.

Tujerodna vrsta je vrsta organizma, ki je bila priseljena od drugod s pomočjo človeka. Na novem območju pa organizmi najdejo ugodne pogoje za razmnoževanje in preživetje. V slovensko morje so najpogosteje vneseni s pomočjo pomorskega prometa (obrast na plovilih, sledenje plovilom itd.), marikulture, manj vnosov je zaradi medcelinskih prekopov in akvaristike.

Več kot 50 tujerodnih vrst v slovenskem morju

Tujerodne vrste redno spremljajo zadnja leta na Morski biološki postaji v Piranu in sicer vzdolž celotne slovenske obale. Vzorčili so fitoplankton in zooplankton ter obrast v priobalnem pasu, saj se tujerodne vrste najpogosteje pojavljajo v plitvinah in na sedimentnih tleh.

Največ tujerodnih vrst spada med mehkužce in rake. Nekaj predstavnikov tujerodnih vrst v slovenskem morju: rebrače, japonska kozica, japonska ostriga, kosmati morski ježek, skakalka itd.

 

Vir: NIB

(Visited 238 times, 2 visits today)
Close