7:00 pop OKOLJE

Vročinski val v Kanadi usoden za milijardo morskih živali

Strokovnjaki opozarjajo, da je več kot milijarda morskih živali vzdolž kanadske pacifiške obale pomrla zaradi zadnjega rekordnega vročinskega vala, ki je še povečal ranljivost ekosistemov, ki niso navajeni na ekstremne temperature.

Vročinski val, ki se je pet dni zadrževal nad zahodno Kanado in severozahodom ZDA, je povzročil hude posledice. Neizprosna vročina je povzročila več sto smrtnih žrtev med prebivalci v pokrajini Britanska Kolumbija in prispevala k na stotine požarov, ki trenutno divjajo na tem območju. Uničujoč vpliv pa je imela tudi na morsko življenje.

V plitvi vodi so se živali “skuhale”

Christopher Harley, morski biolog z Univerze v Britanski Kolumbiji, je izračunal, da je zaradi nenavadne vročine lahko pomrlo tudi več kot milijardo morskih živali. Sprehod po plaži na območju Vancouvra razkrije obseg opustošenja, ki ga je povzročil vročinski val. »Povsod po obali leži toliko školjk, da se preprosto ne moreš izogniti mrtvim živalim,« pove morski biolog in hkrati opozori na vonj propadanja školjk, ki jih je v resnici skuhala neobičajno topla voda. V plitvi vodi so poleg školjk propadali tudi polži in morske zvezde.

Vpliv na kakovost vode

»Množična smrt lupinarjev bo začasno vplivala na kakovost morja, saj različne vrste školjk pomagajo filtrirati vodo,« je dejal Harley in hkrati poudaril, da je prav zaradi njihove filtracije sončna svetloba lahko dosegla morsko travišče, ki ustvarja življenjski prostor za druge vrste.

Strokovnjaki obnovo školjk pričakujejo v obdobju dveh let, medtem ko bodo druge morske vrste lahko potrebovale tudi daljše obdobje, da se bodo obnovile. A vse bo odvisno od tega, kako pogosti bodo naslednji vročinski valovi.

 

Vir: The Guardian

(Visited 392 times, 1 visits today)
Close