Varovanje okolja pomembno za 94 % Evropejcev

5 marca, 2020
Andreja Šalamun
Varovanje okolja pomembno za 94 % Evropejcev

 Za več kot 94 odstotkov Evropejk in Evropejcev je varovanje okolja pomembno, podnebne spremembe v EU pa so resna težava po mnenju 91 odstotkov vprašanih, kaže v torek objavljena raziskava evropskega javnega mnenja Eurobarometer. Kar 83 odstotkov jih meni, da je za varstvo okolja treba sprejeti zakonodajo na ravni EU.

Ugotovitve raziskave Eurobarometer kažejo, da si državljani in državljanke želijo več ukrepov za varovanje okolja in da bi si morali po njihovem mnenju odgovornost deliti velika podjetja in industrija, nacionalne vlade in EU kot tudi posamezniki. Ocenjujejo, da sta najučinkovitejša načina reševanja okoljskih problemov »sprememba načina potrošnje« ter »sprememba načina proizvodnje in trgovine«.

Komisarja za okolje, oceane in ribištvo Virginijusa Sinkevičiusa rezultati raziskave, ki je bila izvedena decembra lani, niso presenetili. »Z evropskim zelenim dogovorom želimo obravnavati prav te skrbi državljank in državljanov. Spodbudno je videti, da imamo podporo za temeljne spremembe, za katere se zavzemamo v družbi in gospodarstvu, ter da želijo ljudje dejavno sodelovati pri uvajanju teh sprememb,« je dejal.

Zaskrbljeni tudi zaradi vpliva kemikalij

Raziskava ugotavlja, da so tri najpomembnejša okoljska vprašanja za varovanje okolja podnebne spremembe, onesnaževanje zraka in odpadki. Več kot tri četrtine vprašanih (78 odstotkov) meni, da imajo okoljska vprašanja neposreden vpliv na njihovo vsakodnevno življenje in zdravje. Več kot osem od desetih državljank in državljanov je zaskrbljenih zaradi vpliva kemikalij, ki so prisotne v izdelkih za vsakdanjo rabo.

Potrebne so spremembe

Večina vprašanih se strinja, da so potrebne temeljne spremembe. Tako med več kot 27.000 vprašanimi vlada močna podpora ukrepom politike za zmanjšanje količine plastičnih odpadkov in smetenja. Poleg tega državljanke in državljani EU menijo, da bi morali biti izdelki zasnovani tako, da bi se olajšalo recikliranje plastike, industrija in trgovci na drobno bi si morali za varovanje okolja prizadevati zmanjšanje plastične embalaže, ljudi bi bilo treba izobraziti o možnostih za zmanjšanje plastičnih odpadkov, lokalni organi pa bi morali zagotavljati več in boljše zmogljivosti za zbiranje plastičnih odpadkov.

Oblačila, ki trajajo dlje

V raziskavi so ugotavljali tudi odnos do oblačilne industrije in ugotovili veliko zaskrbljenosti glede okoljskih vprašanj in delovnih pogojev. Vprašani si želijo oblačil, ki trajajo dlje in so izdelana iz materialov, primernih za reciklažo.

Vprašani so podprli tudi druge ukrepe za varovanje okolja, kot so na primer vlaganje v raziskave in razvoj, več obveščanja in izobraževanja, spodbujanje podjetij k vključevanju v trajnostne dejavnosti ter strožji pravni nadzor.

 


Nazaj na kategorijo OKOLJE.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 81 times, 2 visits today)