V Sloveniji kakovost zraka zaradi ustavitve javnega življenja nič boljša

23 marca, 2020
Andreja Šalamun
V Sloveniji kakovost zraka zaradi ustavitve javnega življenja nič boljša

Kljub temu, da se je javno življenje zaradi novega koronavirusa zaustavilo tudi v Sloveniji, to, za razliko od na primer Kitajske, ne vpliva na kakovost zraka v državi. Kot ugotavljajo na Agenciji RS za okolje (Arso), se ta namreč ni nič izboljšala.

 

Glavni vir onesnaževanja zraka so v Sloveniji trdi delci PM10, ki nastajajo predvsem v zastarelih kurilnih napravah na les, še zlasti, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Kot pravijo na Arso, kjer izdajajo napovedi o količini delcev PM10 v zraku v določenih krajih, so občasne meritve pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les.

Napoved onesnaženosti zraka z delci PM10 na Arso pripravljajo za območja, za katera je vlada sprejela odloke o načrtu za kakovost zraka, ter za mestni občini Koper in Novo Gorico. Napoved velja za lokacije, ki niso pod neposrednim vplivom lokalnih izpustov (prometne ceste, kurišča, industrija, delavnice …). Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti.

Zaradi trenutne situacije, ki jo povzroča spopadanje z novim koronavirusom, se količina teh delcev v zraku ni prav nič zmanjšala. Glede na to, da se je ozračje znova ohladilo, bi lahko bila onesnaženost  zraka v prihodnjih dneh še večja.

 


Nazaj na kategorijo OKOLJE.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 93 times, 1 visits today)