V Radenski pravijo, da želijo poskrbeti za ravnotežje med steklom in plastiko

18 marca, 2021
Andreja Šalamun
Vir: srcnozajutri.si

V Sloveniji je sistem recikliranja sicer dobro zastavljen, a je prostora za izboljšanje še veliko, je na včerajšnji video novinarski konferenci dejal Marián Šefčovič, direktor Radenske Adriatic. Poudaril je, da Radenska vse več pozornosti posveča trajnosti, ki pa zanjo ne pomeni dobička, ampak predvsem zagotavlja, da bo družba s svojimi izdelki na trgu še petdeset in več let.

Radenska je svojo strategijo zastavila na treh temeljih – okolju, izdelkih in ljudeh. Kot je povedal Šefčovič, je na področju okolja njihov osnovi cilj varovanje voda. »Če ne bomo imeli dobrih in kakovostnih izvirov, tudi naših izdelkov ne bo več,« se zaveda direktor. Veliko pozornost dajejo tudi prihranku tehnoloških voda – lani so s pomočjo novih procesov in tehnologij zmanjšali količino tehnoloških voda za 10 odstotkov v primerjavi z letom 2019. Letos so pridobili tudi certifikat zelene električne energije, med glavnimi cilji na področju okolja pa so si zastavili tudi ogljično nevtralnost do leta 2030. Poskrbeli bodo za do okolja prijazen transport, v podjetje pa so že uvedli tako imenovano zero waste politiko ali politiko brez odpadkov. Z ločevanjem so lani znižali količino komunalnih odpadkov za 13 ton, v Sloveniji in na Hrvaškem pa so posadili 20.000 dreves.

Porabiti želijo čim manj surovin

Zlasti so pozorni na embalažo, v kateri prodajajo svoje izdelke. »Trudimo se uporabljati kar najmanj surovin in prednostno uporabljati le tiste, ki se dajo reciklirati,« pravi Šefčovič in doda, da povečujejo količino povratne embalaže. Uporabljajo materiale, ki se jih v celoti ponovno uporabi kot sekundarne vstopne surovine. Ugotovili so, da ima največji ogljični odtis nepovratno steklo, zato so 0,25-litrsko stekleničko, ki do lani ni bila vračljiva, zamenjali z vračljivo. S tem so prihranili 10 ton stekla. Poleg tega so uvedli tudi tako imenovano rPET plastenko za pol litrsko Radensko Naturelle, ki je lažja od običajne in je iz recikliranega PET materiala. S to potezo so prihranili dve toni materiala PET, kar 28 ton pa so prihranili z zniževanjem teže plastenk in zamaškov.

Razmerje med stekleno in plastično embalažo je 30 proti 70 v korist plastike, vendar se znotraj 30 odstotkov viša delež vračljivih steklenic. Pravijo, da vsak njihov izdelek obstaja tako v stekleni kot v plastični embalaži in da želijo poskrbeti za ravnotežje med steklom in plastiko. »Vsaka embalaža ima svoj namen in obe sta dobri,« je prepričan direktor.

V Radenski na področju embalaže sledijo štirim pravilom – da je varna za zdravje, da ima čim nižji ogljični odtis, da jo je mogoče reciklirati in da je vračljiva.

Zmanjšujejo količino sladkorja v izdelkih

»Veliko pozornosti posvečamo embalaži, a še vedno je najbolj pomembna varnost in kakovost proizvoda,« je poudaril direktor. Zagotovil je, da so njihovi izdelki visoko kakovostni in zdravi ter čim bolj naravni in z najmanj sladkorja, kot je to mogoče, da izdelek potrošniki še sprejmejo. Tako so v zadnjem času količino sladkorja v izdelkih zmanjšali za skoraj tri odstotke, pomembno pa se jim zdi tudi transparentno označevanje izdelkov z vsemi za potrošnika pomembnimi informacijami ter odgovoren marketing.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 48 times, 1 visits today)