V Helsinkih razvili novo (poceni) metodo za merjenje kakovosti zraka

12 novembra, 2020

Raziskovalci na Univerzi v Helsinkih so razvili novo metodo in pristop, ki bo omogočal zbiranje podatkov o kakovosti zraka v urbanih središčih na bolj učinkovit način.

Preboj znanstvenikov bi lahko imel ključno vlogo pri razvoju Helsinkov, saj bo v pomoč, da mesto postane čistejše in bolj zdravo, ne da bi hkrati povzročal dodatne stroške.

Uporaba umetne inteligence za izboljšanje naših mest

Nov pristop, ki so ga razvili raziskovalci z Univerze v Helsinkih, bo omogočil uporabo poceni senzorjev za kakovost zraka v veliko širšem obsegu. To bo omogočilo zbiranje natančnejših podatkov ob uporabi iste opreme in znatno povečalo obseg zbiranja podatkov ter tako izboljšalo splošni končni rezultat.

Prvi spodbudni rezultati

Do zdaj so pristop, ki so ga razvili znanstveniki, uporabljali le poskusno. Primerjali so rezultate 4 nizkocenovnih senzorjev s postajo SMEAR v Kumpuli, ki jo upravljata Univerza v Helsinkih, in Finski meteorološki inštitut (FMI) ter merilno mesto, ki ga upravlja Uprava za okolje Helsinške pokrajine na Mäkelänkatu.

Rezultati so pokazali na preprost zaključek – da bi se lahko uporaba poceni naprav močno izboljšala z uporabo umetne inteligence, ki bi mestom lahko omogočila izboljšanje in spremljanje kakovosti zraka z nizkimi stroški.

 

Vir: TheMayorEU

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 117 times, 1 visits today)