V Evropskem paktu za plastiko tudi velenjska Skaza

11 marca, 2020
Andreja Šalamun
V Evropskem paktu za plastiko tudi velenjska Skaza

Med podpisniki Evropskega pakta za plastiko je tudi slovensko podjetje Skaza, ki je bilo prepoznano kot eno vodilnih na tem področju in pomemben partner pri pospešitvi prehoda v krožno gospodarstvo.

Kar 15 držav in 66 organizacij iz vse Evrope je minuli petek podpisalo Evropski pakt za plastiko, ki je namenjen dodatni spodbudi in aktivnostim za zmanjšanje, ponovno rabo ter predelavo plastičnih izdelkov in embalaže za enkratno uporabo.

Odgovorna raba plastike

Kot so pojasnili v Skazi, je glavni namen pakta usmerjanje k odgovorni uporabi plastike. »Pri tem se osredotoča predvsem na ponovno uporabo in recikliranje plastičnih izdelkov in embalaže za enkratno uporabo ter uporabo reciklirane plastike. Obenem pa nosi tudi podporno funkcijo, saj nudi edinstveno platformo za izmenjavo idej, predstavitev dobrih praks in razprave o izzivih, potrebnih za izgradnjo nove predloge krožnega gospodarjenja, ki ji bodo sledili vsi ostali,« pravijo v podjetju Skaza. Pobudo za ustanovitev pakta sta dali Nizozemska in Francija, pri oblikovanju končnega besedila pa je sodelovalo več kot osemdeset organizacij, med katerimi so bile tako vlade kot tudi podjetja, nevladne organizacije in poslovna združenja iz vse Evrope.

V podjetju Skaza pravijo, da s priključitvijo Evropskemu paktu za plastiko sledijo viziji biti med desetimi najboljšimi ekološkimi podjetji, ki postavljajo trende v industriji plastike. »Naša zaveza ciljem pakta je pravzaprav zaveza vsem prihodnjim generacijam. Njim namreč dolgujemo, da jim zapustimo lepši, čistejši in bolj zdrav planet,« je ob podpisu povedal direktor podjetja Bart Stegeman.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc in direktor Skaze Bart Stegeman

 


Nazaj na kategorijo OKOLJE.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 189 times, 1 visits today)