Ukrepe trajnostne mobilnosti lahko podjetja financirajo tudi s sredstvi Eko sklada

6 januarja, 2020
Andreja Šalamun

Eko sklad je pred kratkim objavil nov javni poziv za naložbe v ukrepe trajnostne mobilnosti v podjetjih. Namen omenjenega poziva je spodbuditi izvedbo ukrepov trajnostne mobilnosti v podjetjih oziroma prehod na trajnostno mobilnost v zasebnem sektorju in s tem prispevati k zmanjševanju emisij v sektorju prometa. Podjetja lahko za ukrepe dobijo nepovratna sredstva in tudi kredit.

 

Nov javni poziv (78FS-PO19) omogoča kombinirane finančne spodbude v obliki nepovratnih sredstev v višini od 20 do 50 odstotkov vrednosti naložbe (odvisno od ukrepa) in kredita z ugodno obrestno mero (trimesečni EURIBOR + 1,3 %), dodeljene pa bodo po pravilu »de minimis« pomoči.

 

Predmet sofinanciranja po pozivu so naslednji ukrepi: izdelava mobilnostnih načrtov, postavitev parkirišč za kolesa in kolesarnice, nakup električnih koles (e-koles) in koles za službeno uporabo,  nakup polnilnic za električna vozila in polnilnic za vozila na vodik, prikazovalniki bližnjih postajališč in odhodov z njih v realnem času ter registratorji odhoda/prihoda za trajnostne načine prevoza. Na javnem pozivu lahko sodelujejo pravne osebe, samostojni podjetniki posamezniki in druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti.

 

Kot pojasnjujejo na Eko skladu, je spodbuda za nakup koles in električnih koles (e-koles) namenjena spodbujanju kolesarjenja oz. dnevne mobilnosti s kolesom, ki jo država vidi kot pomembno okoljsko in družbeno trajnostno alternativo avtomobilom za prevoz na krajših razdaljah. Spodbuda za parkirišča za kolesa in kolesarnice je namenjena izboljšanju pogojev za kolesarjenje zaposlenih, saj zagotovljeno varno parkiranje predstavlja pomemben element odločanja za prihod na delo s kolesom.

 

Spodbuda za polnilnice je namenjena vzpostavitvi infrastrukture za polnjenje za vozni park podjetja in vozila zaposlenih ter javno uporabo, namenjene pa so polnilnicam, ki omogočajo izboljšano uporabniško izkušnjo, nižjo ceno polnjenja, boljše izkoriščanje obnovljivih virov za polnjenje, zmanjševanje emisij v prometu ter aktivno vključitev v elektro-energetski sistem,

 

Sredstva so na voljo tudi za projekte, ki omogočajo sporočanje o prihodih vozil javnega potniškega prometa z namenom informirati o aktualnem dogajanju in povečani uporabi javnih prevoznih sredstev za prihod in odhod na delovno mesto, ter registriranju trajnostnih načinov prihoda na delo za možnost nagrajevanja takšnih prihodov.

 

Podrobnosti najdete tukaj.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 112 times, 4 visits today)