Avtor rb; foto: shutterstock.com 6:16 pop OKOLJE

Tudi gostilne lahko delujejo brez odpadkov? To sta 2 slovenski!

Ekologi brez meja so predstavili prvi dve restavraciji na poti do zero waste v državi.

Ribno Alpine Resortu, ki je razpolovil količino odpadkov, in številnim prireditvam, ki med drugimi presegajo 90 % ločeno zbranih odpadkov, sta se na zemljevidu dobrih praks pridružili tudi restavraciji Blatnikov hram in Gostilna Mrak.

Mahni koraki, ki so privedli do velikih sprememb

Lastnik Gostilne Mrak, Jože Mrak, je izpostavil, da je leseno pohištvo v energetsko sanirani stavbi izdelano iz nekdanjega mostu na Otočcu. Pomembnost sodelovanja z vsemi deležniki pa se kaže tudi v spremembi navad dobaviteljev. Ti v gostilno odslej dostavljajo olje za pripravo jedi neposredno iz cisterne v cisterno, za vračilo steklenic so dogovorjeni z dobaviteljem žganja, preostanek steklenih kozarcev in steklenic pa ponujajo v brezplačno uporabo vaščanom, ki z veseljem posegajo po njih.

Pomen ozaveščanja gostov je izpostavila tudi Adrijana Rezelj iz Blatnikovega hrama, kjer poleg gostinske ponudbe nudijo tudi prenočitvene kapacitete. V restavraciji so se med drugim odločili za umik instant napitkov za enkratno uporabo ter plastenk, npr. vode z okusom – in gostom namesto tega ponujajo alternativo.

Zero waste oz. ‘brez odpadkov’ velika priložnost

»Marketinško je zero waste izjemno močan. Ne gre za strošek, ampak prihranek. Ne gre za odkrivanje tople vode, ampak sodobno obujanje konceptov, kot so jih poznali naši starši,« je izpostavil Matija Blažič, lastnik in direktor Ribno Alpine Resort. Omenjeni resort je prvi prejemnik poslovnega zero waste certifikata na svetu, kjer zero waste ukrepe nadgrajujejo že pet let.

Vir: EBM

(Visited 60 times, 2 visits today)
Close