Tretjini dreves po svetu grozi izumrtje

7 septembra, 2021

BGCI, svetovna organizacija botaničnih vrtov, je pred kratkim izdala poročilo o stanju dreves po svetu. To je precej šokiralo javnost. Zakaj? Zato, ker naj bi kar eni tretjini svetovnih dreves grozilo izumrtje! Poročilo je rezultat petletnega raziskovanja in proučevanja drevesnih vrst.

Na svetu je po oceni 60.000 drevesnih vrst, med njimi pa 30 % (17.500) ogroženih. To pomeni, da je na svetu dvakrat toliko ogroženih dreves, kot je ogroženih sesalcev, ptič, dvoživk in plazilcev skupaj. Več kot 440 vrst je tik pred izumrtjem, kar pomeni, da je na svetu v divjini samo še 50 predstavnikov določene vrste.

Kaj je pripeljalo do tega stanja?

Številna drevesa ljudje prekomerno izkoriščajo in slabo upravljajo. Gozd se izgublja zaradi kmetijstva in paše, pašnikov. Izumrtje grozi kar enemu od treh dreves, ki se uporabljajo za lesene izdelke. Drevesa ogrožajo klimatske spremembe in ekstremne vremenske razmere.

Konkretno v Evropi 58 % avtohtonim drevesom grozi izumrtje (tudi javor in hrast sta na seznamu). Med svetovnimi državami pa imajo največji odstotek ogroženih dreves Brazilija, Indonezija, Malezija in Kitajska.

Kljub pesimističnim številkam, poročilo ohranja optimizem in upanje vidi v vedno večjih prizadevanjih botaničnih organizacij po vsem svetu.

Kako jih ohraniti?

V poročilu BGCI opiše tudi 5 ‘akcij’, ki bodo pomagale ohraniti ogrožene drevesne vrste:

  • Razširiti zavarovana področja, kjer se nahajajo ogrožene drevesne vrste.
  • Zagotoviti, da se vse ogrožene vrste ohranijo v botaničnih vrtovih in semenskih bankah.
  • Povečati razpoložljivost sredstev za ohranjanje drevesnih vrst.
  • Targetirano zasajevanje ogroženih in avtohtonih drevesnih vrst.
  • Povečati mednarodna prizadevanja za ohranitev drevesnih vrst.

 

 

 

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 62 times, 1 visits today)