Top evropska mesta v letu 2020

7 januarja, 2021
Kopenhagen

Kljub napornemu in posebnemu letu 2020 so imeli prebivalci nekaterih evropskih mest vseeno razlog za veselje, piše portal TheMayor.EU. Izbrali so mesta, ki so se po njihovem mnenju, glede na večje število lestvic, objavljenih v zadnjih 12 mesecih, odlično odrezala.

Za izseljence so glede na Expat City Ranking 2020 najboljša mesta v Evropi tista na Iberskem polotoku. Raziskava, ki je zgodaj spomladi zajela več kot 15.000 izseljencev 173 različnih državljanstev, je na vrh uvrstila Valencijo, Alicante in Lizbono. Tudi druga mesta z ugodnimi vremenskimi pogoji – na primer Malaga in Madrid – so se uvrstila med 10 najboljših.

Na osnovi česa so se odločali?

Izseljence, ki živijo v mestih, zajetih v raziskavo, so prosili, naj svoje življenje v tujini ocenijo glede na 25 različnih kriterijev, kot so prosti čas in podnebje, prevoz, varnost in politika itd. Valencijo je na vrh uvrstilo dostopno in razpoložljivo zdravstveno varstvo, možnosti za raznoliko preživljanje prostega časa in lepo vreme. Pomanjkljivost Valencije pa je, da je v njej težko najti službo.

Po mnenju izseljencev pa je precej enostavno najti nastanitev in si zagotoviti stabilen vir prihodkov v mestu Alicante. Podobno kot španska Valencija je tudi portugalska prestolnica Lizbona cenjena zaradi lepega vremena, možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, enostavnosti namestitve in kakovosti življenja.

Valencia

Kopenhagen je raj za kolesarje

Kraj, ki ga označujejo kot raj za kolesarje, je Kopenhagen. Kontinuirana raziskava Copenhagenize 2019 je zajela več kot 600 mest z več kot 600.000 prebivalci. Na podlagi 13 kazalnikov, ki kažejo, kako posamezno mesto spodbuja kolesarjenje (vključno z infrastrukturo, prednosti, varnost itd.), se je na prvo mesto z majhno prednostjo povzpel Kopenhagen, sledita mu Amsterdam in Utrecht. Od 20 najboljših mest na lestvici se jih 14 nahaja v Evropski uniji.

Kopenhagen

Najbolj zeleno mesto je Dunaj

Park na Dunaju

Medtem pa je najbolj zeleno mesto na svetu po navedbah portala TheMayor.EU Dunaj, ki so mu do tega naziva (zasedel je namreč prvo mesto na lestvici Resonance Consultancy 2020) pomagale različne politike trajnostnega razvoja. Dunaj je izkazal pomembne rezultate na področju parkov in rekreacije, trajnostnega javnega prevoza, recikliranja in kompostiranja, zdrave lokalne hrane, avstrijsko prestolnico pa so označili tudi kot čudovit kraj za sprehode z obsežnimi območji za pešce.

Med prvih deset zelenih mest so se uvrstili še München in Berlin (2. in 3. mesto), Madrid (4. mesto), Lizbona (7. mesto) in Amsterdam (9. mesto).

Najpametnejša mesta leta 2020

Indeks pametnih mest (The Smart City Index) razvršča mesta na osnovi ekonomskih in tehnoloških podatkov ter dojemanja državljanov, kako pametna so njihova mesta. Inštitut za razvoj menedžmenta (The Institute for Management Development) in singapurska univerza za tehnologijo in oblikovanje (Singapore University for Technology and Design) sta spomladi anketirali več sto državljanov v 109 mestih. Spraševali so jih o tehnoloških rešitvah z različnih področij, anketiranci pa so kot najboljše izbrali Singapur, Helsinke in Zürich. Kopenhagen in Amsterdam sta dosegla 6. oziroma 9. mesto.

Kot pravijo na portalu TheMayor.EU, to ni »čista zmaga evropskih mest«, vendar opozarjajo, da je na tem seznamu zelo veliko mest EU, ki z različnimi primeri dokazujejo, da lahko pametne tehnologije olajšajo življenje prebivalcem mesta, gostom in podjetjem.

Helsinki – najsrečnejše mesto na Zemlji

Helsinki

World Happiness Report se je odločil lestvici najsrečnejših držav na svetu (med njimi vodi Finska) dodati tudi mesta, in sicer na osnovi ocene življenja njihovih prebivalcev. Raziskovalci so marca objavili seznam 186 mest, kjer se ljudje najbolje počutijo, na prvem mestu pa se je znašlo mesto Helsinki, torej prestolnica Finske. Med najboljših deset so se uvrstila še tri mesta iz EU, in sicer Aarhus (ta je bil drugi), Kopenhagen (zasedel je peto mesto) in Stockholm (bil je na devetem mestu).

Kot poudarjajo na portalu TheMayor.EU, je lestvica sestavljena na osnovi subjektivnih dojemanj posameznikov in njihovih občutkov do mesta, v katerem živijo, a sreča je navsezadnje zelo subjektivna.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 70 times, 1 visits today)