6:19 pop OKOLJE

To so nove živalske vrste, ki so bile odkrite v letu 2021

Na Zemlji je na milijone živalskih vrst – in tudi v preteklem letu so jih znanstveniki odkrili kar nekaj. Nekatere nam do zdaj še niso bile poznane ali pa, kot velja za lani odkrito vrsto čebele, niso bile v naravi opažene več desetletij.

 

Nove vrste ceponožcev, ki spadajo med zooplankton, so zelo majhne živali, a pomembne za ohranjanje življenja in ekosistemov.

 

Kovinski hrošči vijolične in zelene barve, ki so zelo dolgi, ozki in ploščati in jih večinoma najdemo v toplih tropskih podnebjih.

 

Nov čriček iz Singapurja z znanstvenim imenom Mecopoda simonodoi je bil v Prirodoslovnem muzeju že od 80. let prejšnjega stoletja, vendar je bil kot lastna vrsta opredeljen šele lani.

 

Črnoobrvni blebetač z znanstvenim imenom Malacocincla perspicillata je čokoladne barve, ima močan kljun in značilno črno očesno črto ter vpadljivi rjavi šarenici. Omenjena ptica je bila konec leta 2020 fotografirana na Borneu. Pred tem je bil edini dokaz obstoja vrste primerek iz 40. let 19. stoletja.

 

“Maskirana” čebela (Pharohylaeus lactiferus) je bila leta 2020 spet opažena. Februarja lani je doktorski kandidat Univerze Flinders, James Dorey razkril, da je leta 2020 med izvajanjem terenskega dela v Queenslandu v Avstraliji ponovno odkril Pharohylaeus lactiferus, bolj znano kot “maskirana” čebela. Do zdaj avtohtone vrste v Avstraliji niso opazili od leta 1923 in strokovnjaki so menili, da je izumrla. Dorey je bil nad svojim odkritjem tako navdušen, da se je lotil iskanja več primerkov – pet mesecev je raziskoval 245 lokacij po vzhodnih avstralskih zveznih državah Queensland in Novi Južni Wales in dejansko je odkril tri populacije “maskiranih” čebel.

 

Krhke zvezde s “prašičjimi gobčki” (Ophiojura exbodi), junija lani je New York Times poročal, da je dr. Tim O’Hara iz avstralskega muzeja Victoria odkril novo vrsto, na otočju Nove Kaledonije. Vrsta je podobna morskim zvezdam, z nekaj razlikami: imela je osem krakov, mnogo zob in kar je najbolj nenavadno, na tisoče členkov, ki spominjajo na prašičji gobček na vsakem kraku.

 

Vir: Green Matters

(Visited 249 times, 1 visits today)
Close