To mesto je lahko za zgled – kako do boljšega zraka?

18 oktobra, 2021

Kakovost zraka je glavni pokazatelj splošne kakovosti življenja v mestu. Špansko mesto Maó je v tem pogledu lahko velik zgled.

Pretekli teden so mestne oblasti predstavile strateški načrt za izboljšanje kakovosti zraka, ki ga sestavlja 61 ukrepov, ki bodo neposredno ali posredno prispevali k zmanjšanju onesnaženosti ozračja v mestu.

61 ukrepov na 5 področjih

Mesto Maó je glavno mesto otoka Menorca in ima manj kot 30.000 prebivalcev. Načrt za izboljšanje kakovosti zraka, so pripravljali več kot 4 leta in vključuje 61 ukrepov na več področjih:

  1. Mobilnost na otoku – izboljšanje storitev in ponudbe obstoječega javnega prevoza, ustrezno upravljanje mobilnosti, vzpostavitev varnih parkirišč z električnimi polnilnicami v bližini postaj javnega prevoza, spodbujanje zamenjave vozil s tistimi, ki delujejo na gorivo z nižjimi emisijami ali z ničelnimi emisijami, spodbujanje skupne rabe vozil, izboljšanje in povečanje peš poti itd.
  2. Energetska učinkovitost – spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije, obveščanje in svetovanje o njihovi uporabi, namestitve fotovoltaične sončne energije na velike strehe; spodbujanje lokalne trgovine itd.
  3. Spremljanje in zmanjšanje emisij – izvedba kampanj obveščanja in ozaveščanja o onesnaženosti zraka, spodbujanje sodelovanja prebivalstva pri prostovoljnem merjenju kakovosti zraka, preučevanje kakovosti zraka s pasivnimi senzorji itd.
  4. Mobilnost letališč – priprava načrta za izboljšanje kakovosti zraka za letališče Mahon, ozelenitev kopenske flote in opreme, optimizacija mobilnosti letal na vzletno-pristajalni stezi itd.

 

Vir: The Mayor EU

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 83 times, 1 visits today)