6:00 pop OKOLJE

Te 4 živali imajo čisto specialne čute

Se spomnite, kako smo se že zelo kmalu v šoli naučili, da imamo 5 čutov. No, nismo se pa učili, da imajo nekatere živali še druge, posebne čute, ki jim omogočajo zaznavanje okolice, kot je mi ne zmoremo. Vid, sluh, vonj, okus in dotik je naših pet “omejitev”.

Veliko raziskav je že dokazalo, da živali zaznavajo svet okoli sebe na popolnoma drugačen način kot ljudje. Da bi to bolje razumeli, smo poiskali 4 primere specializiranih čutov pri živalih.

 

1. Čebele in elektroreceptorji

Elektrorecepcija se nanaša na sposobnost zaznavanja električnih tokov, najbolj znana primera sta morski pes in skat. Največkrat imajo ta čut morske živali, saj voda kot kanal bolje prenaša elektriko kot zrak.

Nedavne raziskave pa so pokazale, da električna polja okoli sebe zaznavajo tudi čebele – iz njih dobijo podatek, ali je rastlino, ki jo obiščejo, nedavno pred tem obiskala že druga čebela.

2. Severni jelen in percepcija UV svetlobe

V elektromagnetnem spektru je UV svetloba na zgornji meji naše zaznave. Popularna je predvsem zaradi UV luči in poletne zagorelosti. A za severne jelene, ki živijo v pretežno belem okolju, ima poseben pomen: z zaznavanjem UV svetlobe lažje poiščejo plen in se izogibajo volkovom.

3. Sloni za komuniciranje uporabljajo infrasonične zvoke

Za bitja take velikosti, kot so sloni, je skoraj smešno, da komunicirajo z zvokom, ki je pod mejo naše slišne zaznave, nekje pod 20 Hertzov. Afriški sloni uporabljajo te frekvence večinoma za parjenje, slišijo pa jih tudi do prek 9 kilometrov daleč.

4. Kače in infrardeči vid

Nekatere kače imajo tudi čutila, občutljiva na infrardeče valovanje, ki se nahajajo med nosnicami in očmi. Omogočajo jim, da “vidijo” toploto, ki jo oddaja njihov plen, ta namreč aktivira poseben protein v telesu kače. Ob nosnicah lahko pri kačah opazimo še eno “luknjo”, organ, ki s posebnimi membranami zaznava infrardeče valovanje na daljavo.

 

Vir: sciencetimes

(Visited 394 times, 5 visits today)
Close