3:00 pop OKOLJE

Tako (preprosto) bi lahko v Sloveniji zmanjšali smeti embalaže pijač za 76 %

Reloop je s podporo Break Free From Plastic in Changing Markets Foundation izdal poročilo What We Waste, ki preuči dvajsetletno serijo podatkov o prodaji in ravnanju z odpadki embalaže pijač 93 držav in ovrednoti potencial depozitnih sistemov za zmanjšanje količin izgubljenih odpadkov embalaže pijač. 

Poročilo analizira postopen premik proizvajalcev stran od embalaže pijač za ponovno polnjenje in posledično porast odpadkov. Pod izgubljene odpadke avtorji razumejo take, poslane na odstranjevanje (sežig, odlaganje), in take, ki končajo v naravi.

V poročilu zaključujejo, da bi s širšo uvedbo depozitnih sistemov lahko samo v EU zmanjšali število plastenk, pločevink in steklenic, ki končajo na tleh ali v zraku, za 31 milijard, pri čemer večina odpade na plastenke.

Kako bi lahko v Sloveniji zmanjšali smeti embalaže pijač?

Ob upoštevanju povprečnega uspeha drugih držav raziskovalci za Slovenijo ocenjujejo, da bi lahko zmanjšala količino takih odpadkov za več kot 76 %!

V Litvi so že v prvem letu po uvedbi depozitnega sistema dosegli še boljše rezultate (87 % zmanjšanje) in imajo danes najvišjo stopnjo recikliranja odpadne plastične embalaže v Evropi.

Avtorji zaključujejo, da so se depozitni sistemi tako za embalažo za enkratno kot večkratno uporabo spet izkazali kot ključni za zmanjšanje onesnaževanja z embalažami pijač, bolj krožno rabo in doseganje ciljev Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje (SUPD).

 

Vir: ebm

(Visited 939 times, 1 visits today)
Close