Tajska turistom pošilja smeti nazaj, saj želi zaščititi naravo

11 oktobra, 2020

Septembra so turisti, ki so bivali v tajskem narodnem parku Khao Yai, po pošti prejeli paket: smeti, ki so jih pustili med bivanjem v parku. »Nekaj ​​ste pozabili v narodnem parku Khao Yai. Dovolite nam, da vam to vrnemo,« je pisalo v priponki. Običajna kazen je globa ali zapor.

Tajska je ena najbolj obiskanih držav na svetu. Oddelek za narodne parke, varstvo prostoživečih živali in rastlin ocenjuje, da je lani tajske nacionalne parke obiskalo več kot 20 milijonov ljudi. Samo narodni park Khao Yai letno gosti več kot milijon obiskovalcev, v preteklih letih pa so med novoletnimi prazniki, obiskovalci tam pustili skoraj 50.000 kg smeti.

Oblegan tropski raj zaprli

V letu 2018 je kar 6000 ljudi na dan obiskalo narodni park Hat Noppharat Tara – Mu Ko Phi Phi, zavarovano območje na jugu države. Večina je bila namenjena v majhen zaliv Maya, tropski raj, predstavljen v filmu Plaža iz leta 2000. Obiskovalci so za seboj pustili smeti, poškodovane rastline in pesek ter sidra čolnov, ki so uničili kar 50 % koral.

Slike na družabnih omrežjih, ki prikazujejo tisoče turistov, ki se gnetejo po domnevno zaščitenem naravnem območju, so vznemirile državljane Tajske, park pa so zaprli za nedoločen čas. Dve leti kasneje zaliv Maya ostaja zaprt, uradniki pa trdijo, da si je okolje močno opomoglo. Datum odprtja parka še ni objavljen, predvidenih je že več omejitev.

 

Vir: Lonely Planet

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 167 times, 1 visits today)