5:29 pop OKOLJE

Svetovni dan žab: 7 zanimivosti, ki jih o teh dvoživkah še niste vedeli

Poznamo več kot 7000 vrst žab, v Sloveniji jih živi 13.

Na Svetovni dan žab (20. marec) po vsem svetu potekajo različna izobraževanja o dvoživkah, ki imajo pomembno vlogo pri ravnovesju v naravi, ter ozaveščanje za njihovo ohranitev.

Žabe pri nas zaščitene

V ta namen smo poiskali nekaj zanimivosti o žabah pri nas. Ste vedeli, da so vse žabe v Sloveniji ogrožene in zaščitene?

  1. Vseh 13 živečih vrst žab v Sloveniji je uvrščeno na rdeči seznam in so zaščitene.
  2. Delijo se na kolutojezičnice (urhi), krastače (navadna in zelena), česnovke, rege, rjave žabe (sekulja, plavček, rosnica in laška žaba) ter zelene žabe (debeloglavka, zelena in pisana žaba).
  3. Laška žaba je ena najbolj ogroženih evropskih dvoživk, ki pri nas živi samo na širšem območju Vipavske doline ter v dolini reke Branice. Prav slovenske populacije pa so najpomembnejše v Evropi za dolgoročno preživetje te vrste.
  4. Zelena rega velja za majhno (3-5 cm), a najglasnejšo žabo pri nas, saj v obdobju parjenja, med aprilom in junijem, samci na mrestišča privabljajo samice z glasnim regljanjem ke-ke-ke-ke-ke-ke-ke, ki ga lahko slišimo tudi kilometre daleč.
  5. Urh (hribski in nižinski) se ob nevarnosti bliskovito zarije v mehko blatno na dno luže ali pa se refleksno vrže na hrbet in pokaže trebuh in tako opozori na svojo strupenost. Nižinski urh ima na trebuhu svarilni vzorec v oranžnem odtenku, hribski pa v rumenem.
  6. Sekulje pri nas živijo v alpskem svetu do 2000 m. Njihova skupinska mrestišča, ki tvorijo velike strnjene blazine, so tudi do 2 km oddaljena od kopenskih bivališč.
  7. Zelene krastače so razširjene po vsej Sloveniji, vendar redke. Dočakajo lahko starost več kot 20 let in so ene izmed najbolj prilagodljivih, saj so izredno odporne na vročino, izsušitev in slano vodo.

Če bi radi pomagali žabicam, kliknite tukaj.

Vir: Pomagajmo žabicam

(Visited 133 times, 133 visits today)
Close