Avtor br; foto: shutterstock.com 11:15 dop OKOLJE

Suša, krčenje gozdov in divji lov potiskajo divje živali v konflikt s pastirskimi skupnostmi

Huda suša v Keniji je privedla do konfliktov in tekmovanja za hrano med ljudmi in divjimi živalmi.

Na obrobju naselja v Shanta-abaqu na severovzhodu Kenije so prebivalci v vse večji stiski, saj kamele in druge pašne živali izginjajo iz dneva v dan, zaradi napadov divjih živali.

Osnutek poročila iz leta 2023, ki sta ga pripravila ministrstvo za turizem, divje živali in dediščino ter kenijska služba za divje živali, pravi, da je število incidentov med pašnimi skupnostmi in divjimi živalmi na ravni “nacionalne katastrofe”.

Še posebej lahek plen so kamele

Ljudje v sušnih območjih izgubljajo živino zaradi pomanjkanja vode in pašnikov ter napadov divjih živali, medtem ko so divje živali izrinjene iz njihovih tradicionalnih habitatov zaradi vse manj plena, pomanjkanja vode, blokiranih migracijskih koridorjev, krčenja gozdov in divjega lova.

Pastirji pravijo, da je zaradi suše njihova živina lahek plen. Zlasti kamele pogosto pobegnejo iz varnosti črede v iskanju vode in pašnika. Številne kamele so oslabele zaradi suše in se ne morejo boriti, ko se soočijo z zasedo plenilcev.

Prihaja do neizogibnih konfliktov

Dickson Kaelo, izvršni direktor krovne skupine Kenya Wildlife Conservancies Association, opozarja, da je konflikt med človekom in divjimi živalmi posledica pretvorbe tradicionalnih pašnikov in habitatov prostoživečih živali v kmetijska območja in človeška naselja.«

Na drugi strani pa Yussuf Hassan, vodja skupnosti Gutale, enega od 160 zaščitenih območji za divje živali, ki jih upravljajo lokalni prebivalci pravi: »Če ne bomo uspeli ustvariti nekakšne stabilnosti med divjimi živalmi in ljudmi ter njihovo živino, bosta obe strani utrpeli veliko izgubo.«

Vir: The Guardian

(Visited 345 times, 4 visits today)
Close