Ste opazili penjenje reke ali jezera?

2 novembra, 2020
Ste opazili penjenje reke ali jezera?

Se sprašujete, kaj storiti, če opazite peno v bližnji reki ali v jezeru? Kako vedeti, ali gre za onesnaženje ali za naravno penjenje?

Pojavljanje pen na površini tekočih in stoječih vodah je največkrat povsem naraven pojav in ni posledica onesnaženja. Lahko pa je penjenje voda pokazatelj onesnaženja, kot je na primer prisotnost detergentov ali drugih penilnih sredstev.

V veliki večini primerov je pena, ki jo opazite na površini rek ali jezer, sestavljena iz vode in zraka in je posledica naravnega dogajanja v vodnem telesu. Le majhen odstotek pen je posledica prisotnosti penilnih sredstev v vodi, ki so lahko škodljive za vodne organizme in vodni ekosistem. Ob prekomernem vnosu hranil (predvsem fosforja) v vodno telo, običajno opazite še cvetenje alg, pojavljajo pa se lahko pogini rib zaradi pomanjkanja kisika ter neprijeten okus in vonj vode.

Hitri preizkus pene

Zajemite nekaj penaste vode v kozarec in ga pretresite. Detergenti bodo ustvarili več mehurčkov kot pena naravnega izvora, ki se običajno tudi hitreje razpusti.

Če sumite, da je pena posledica onesnaženja vodnega telesa, čim prej pokličite na številko 112.

 

Vir: ARSO

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 96 times, 1 visits today)