Slovenija ne pristaja na zmanjševanje zaščite čebel in drugih opraševalcev

24 marca, 2021

Na Stalnem odboru za rastline, živali, hrano in krmo (sekcija zakonodaja pesticidov v okviru Evropske komisije), bo danes in jutri  (24. in 25. marca 2021) obravnavana tematika Specifičnih zaščitnih ciljev za čebele, ki se navezujejo na revizijo Smernice o oceni tveganja fitofarmacevtskih sredstev za čebele. “Slovenija ne pristaja na zmanjševanje zaščite čebel in drugih opraševalcev,” sporoča Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ključno vprašanje državam članicam je opredelitev do vrednosti zmanjšanja velikosti čebeljih družin ob upoštevanju pričakovane naravne variabilnosti; v obstoječi smernici znaša ta vrednost 7 %. Ministrstvo je mnenja, da je obstoječa vrednost ustrezna in da sočasno predstavlja  ustrezen nivo zaščite za opraševalce tudi v prihodnje.

“Glede na veliko strokovno zanimanje za metodologijo ocenjevanja tveganja za čebele se je, pred obravnavo vprašanja na Stalnem odboru za rastline, živali, hrano in krmo, gradivo posredovalo članom Sveta za čebelarstvo. Ministrstvo ne pristaja na zmanjševanje zaščite čebel in drugih opraševalcev. Mnenje pa je skladno s stališči ČZS,” še sporočajo in poudarjajo, da so bili na nivoju EU v zadnjih letih prepovedani številni pesticidi, ki so v preteklosti povzročili pomore čebel, Slovenija pa je vedno skrbela za zaščito čebel pred pesticidi. Temu načelu bomo, kot obljubljajo, sledili tudi v prihodnje.

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 34 times, 1 visits today)